Erişilebilirlik

ABD iklimi 'süper kirleticilerden' kurtarma planını masaya koyuyor


COP 28'de iklim değişikliğiyle mücadele konusunda ivme kazanılıp kazanılmayacağı merak konusu
COP 28'de iklim değişikliğiyle mücadele konusunda ivme kazanılıp kazanılmayacağı merak konusu

Biden yönetimi, iklim değişikliğine etkisi olan emisyonları frenlemeye yönelik küresel bir planın parçası olarak ABD petrol ve gaz endüstrisinden metan salınımına karşı önlem amaçlayan nihai kuralları açıkladı.

İki yıldır üzerinde çalışılan kurallar, Dubai'deki Birleşmiş Milletler COP28 iklim değişikliği konferansında ABD'li yetkililer tarafından açıklandı.

İki yıl önce 150 ülke arasında uzlaşılan taahhüte göre, metan emisyonlarının 2030 yılına kadar 2020 seviyelerine göre %30 oranında azaltilması hedeflenmişti. Taahhüdün nasıl yerine getirileceğine dair detayların da zirvede paylaşılması bekleniyordu.

Metan sondaj alanları, gaz boru hatları ve ekipmanlardan fark edilmeden atmosfere sızma eğiliminde. Karbondioksitten daha fazla ısınma potansiyeline sahip ve atmosferde daha hızlı parçalanıyor. Dolayısıyla metan emisyonlarının dizginlenmesi, iklim değişikliğinin sınırlandırılmasında daha hızlı bir etkiye sahip olabilir.

ABD Çevre Koruma Ajansı’nın (EPA) yeni politikasına göre, yeni açılan petrol kuyuları tarafından üretilen doğal gazın rutin olarak yakılması yasaklanacak. Petrol şirketlerinin kuyu sahalarından ve kompresör istasyonlarından sızıntıları izlemesi gerekecek. "Süper yayıcılar" olarak adlandırılan büyük metan salınımlarını tespit etmek için bir program oluşturulacak.

EPA, yeni kuralların 2024 ile 2038 yılları arasında tahmini 58 milyon ton metanın atmosfere ulaşmasını engelleyeceğini, bunun da 2021 yılında enerji sektöründen kaynaklanan tüm karbondioksit emisyonlarına neredeyse eşdeğer olduğunu belirtiyor.

EPA, kuralın 2038'e kadar iklim ve sağlık alanında yılda 7,6 milyar dolar fayda sağlayacağını da kaydetti. Bu aynı zamanda 13 milyar dolar değerinde doğal gazın geri kazanımı anlamına geliyor.

Amerikan Petrol Enstitüsü (API), kuralı gözden geçirdiğini söyledi. API'nin politika ve ekonomiden sorumlu kıdemli başkan yardımcısı Dustin Meyer, yaptığı açıklamada, "Bu kuralın gerçekten etkili olabilmesi için emisyon azaltımı ile artan enerji talebini karşılama ihtiyacı arasında bir denge kurması gerekiyor" dedi.

Dünyanın yenilenebilir enerji kapasitesini 2030 yılına kadar üç katına çıkarma taahhüdü Cumartesi günü 110'dan fazla ülkenin desteğini kazanmaya hazırlanıyor ve bazıları COP28 zirvesinden çıkacak nihai anlaşmanın bunu küresel bir hedef olarak içermesi için baskı yapıyor.

Hedef yenilenebilir enerji kapasitesini üç katına çıkarmak

Zirvede Avrupa Birliği, ABD ve COP28'e ev sahipliği yapan Birleşik Arap Emirlikleri, yenilenebilir kapasitenin arttırılmasının ülkelerin kirletici fosil yakıtlardan uzaklaşmasına yardımcı olacağı düşüncesiyle bu taahhüde destek topluyor.

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen Perşembe günü COP28 zirvesinde yaptığı açıklamada, "110'dan fazla ülke bu taahhüde katıldı" dedi ve, “Şimdi hepimizi bu hedefleri nihai COP kararına dahil etmeye çağırıyorum” ifadelerini kullandı.

Hükümetlerin ve şirketlerin bu hedefe ulaşmak için gereken büyük yatırımları yapıp yapmayacakları ise soru işareti olmaya devam ediyor.

Güneş ve rüzgar enerjisi projeleri de dahil olmak üzere temiz enerji dağıtımları son yıllarda artış gösterdi. Ancak artan malzeme fiyatları, işgücü kısıtlamaları ve tedarik zincirindeki aksamalar son aylarda projelerde gecikmelere ve iptallere yol açtı. Orsted ve BP gibi geliştiricilerin milyarlarca dolarlık zararına neden oldu.

Anlaşmanın BM İklim Zirvesi'nin nihai kararı haline getirilmesi için zirveye katılan yaklaşık 200 ülke arasında uzlaşma sağlanması gerekiyor. Çin ve Hindistan 2030 yılına kadar yenilenebilir enerjinin üç katına çıkarılmasını desteklediklerini belirtirken, her iki ülke de temiz enerjinin arttırılmasını fosil yakıt kullanımının azaltılmasıyla eşleştiren genel taahhüdü destekleyeceklerini teyit etmedi.

Yetkililer, Güney Afrika, Vietnam, Avustralya, Japonya, Kanada, Şili ve Barbados’un şimdiden taahhütte bulunan ülkeler arasında yer aldığını söyledi.

Forum

STÜDYO VOA

El Chapo’nun oğluna Teksas’ta baskın – 26 Temmuz
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG