Erişilebilirlik

ABD’de 350’den Fazla Dil Konuşuluyor


Amerikan Nüfus İdaresi’nin yayınladığı son verilere göre, Amerika’da yaşayanlar İngilizce’nin dışında evlerinde Türkçe dahil, 350’ye yakın farklı dil konuşuyor. Bu sayı son yapılan araştırma sonuçlarından 39 dil daha fazla.

Yayınlanan nüfus verilerindeki bilgilere göre, Amerika’da evlerde İngilizce en çok konuşulan dil olsa da, İspanyolca, Çince, Fransızca ve Vietnamca dahil, halkın evlerinde konuştuğu dillerden sadece birkaç tanesi.

Daha az yaygınlıkta konuşulan dillerin arasında Pennsylvania Flemenkçesi, Türkçe, Romence bulunuyor. Ayrıca 350 binden fazla kişinin konuştuğu Yupik, Dakota, Apaçi, Keres, Çeroki gibi 150 farklı Yerli Amerikan dili de konuşuluyor.

2009-2013 yılları arasında toplanan veriler, Amerika’daki geniş dil çeşitliliğini gösteriyor.

Yapılan araştırma, dil çeşitliliğinin en büyük 15 metropol bölgesinde yoğunlaştığı sonucuna varıyor.

New York kenti ve çevresinde en az 192 farklı dil konuşulurken, Los Angeles için bu rakam 185, Washington için 168, Seattle için 166 ve Phoenix için 163.

5 yaş ve üstü kişilerde İngilizce’den farklı bir dilin konuşulmasının en yoğun olduğu metropoller Los Angeles ve Miami. Los Angeles’ta kent nüfusunun %54’ü İngilizce’den farklı bir dil konuşurken bu oran Miami’de %51.

Amerikan Nüfus İdaresi büyük şehirlerde çok az yoğunlukta konuşulan dillerin arasında Bengalce, Sırpça, Endonezyaca, Savahilice, Arnavutça, Süryanice, Pencapça ve Ukraynaca’nın yanı sıra Telugu, Malayalam, Tamil ve Pima dillerinin de konuşulduğunu ortaya çıkardı.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG