Erişilebilirlik

ABD'de Açık İş Pozisyonları Eylül'de Arttı 


ABD'de açık iş pozisyonları Eylül ayında beklenmedik bir şekilde artarak işgücüne olan talebin güçlü kaldığını gösterdi. Bu veri, ABD Merkez Bankası’nın (FED) Aralık ayında agresif faiz artışlarını azaltacağı yönündeki mali piyasa beklentilerini değiştirebilir.

Eylül ayı sonunda her işsiz kişi için yaklaşık 1,9 açık iş olması nedeniyle ücretlerdeki artış yüksek kalabilir. Ancak FED'in enflasyonla mücadelesi, hammadde fiyatlarının Ekim ayında 28 ay sonra ilk kez düştüğünü gösteren bugünkü Tedarik Yönetim Enstitüsü (ISM) anketinden büyük bir destek aldı.

Raporlar, FED yetkililerinin iki günlük politika toplantısı için bir araya geldiği sırada yayınlandı. Enflasyonu yüzde 2'lik hedefine indirmek için işgücü talebini ve genel ekonomiyi soğutmak için mücadele eden ABD Merkez Bankası’nın yarın 75 baz puanlık bir faiz artışı daha yapması bekleniyor.

Çalışma Bakanlığı, aylık İş İmkanları ve Personel Değişim Oranı (JOLTS) raporunda, işgücü talebinin bir ölçüsü olan iş açıklarının Eylül ayının son gününde 437 bin artarak 10,7 milyona ulaştığını söyledi. Ağustos ayına ilişkin veriler daha önce bildirildiği gibi 10,1 milyon yerine 10,3 milyon açık iş olduğunu gösterecek şekilde revize edildi.

Reuters anketine katılan ekonomistler 10 milyon açık iş pozisyonu tahmin ediyordu. Konaklama ve gıda hizmetleri sektörlerinde 215 bin daha fazla açık iş ilanı rapor edildi. Sağlık ve sosyal yardım sektöründeki açık iş sayısı 115 bin artarken, ulaştırma, depolama ve kamu hizmetleri sektörü 111 bin ek açık iş poziyonu bildirdi.

Eylül ayında toptan ticaret sektöründe ise açık iş sayısı 104 bin azaldı. Finans ve sigorta sektöründe 83 bin daha az açık iş ilanı vardı. Açık iş poziyonu oranı Ağustos ayındaki yüzde 6,3 seviyesinden yüzde 6,5'e yükseldi. İşe alımlar Ağustos ayındaki 6,3 milyondan 6,1 milyona düştü.

İşe alımlar, dayanıklı tüketim malları imalat sektöründe 57 bin, eyaletlerin ve yerel yönetimlerin eğitim sektöründe ise 40 bin azaldı.

Çalışanlar hala işten ayrılıyor

Ağustos ayında 4,2 milyon olan işten ayrılma sayısı, Eylül’de yaklaşık 4,1 milyon işçinin kendi isteğiyle işten ayrılmasıyla düştü. Politika yapıcılar ve ekonomistler tarafından iş piyasası güveninin bir ölçüsü olarak görülen işten ayrılma oranı değişmeyerek yüzde 2,7'de kaldı.

İşten çıkarmalar ise 1,5 milyondan 1,3 milyona geriledi. Mali piyasalar FED'in Aralık ayı toplantısında yarım puanlık bir faiz arttırımına gideceğine dair bahislerde bulunuyordu.

FED, Mart ayında sıfıra yakın olan gösterge gecelik faiz oranını %3 - 3,25 aralığına yükselterek en hızlı politika sıkılaştırma hızına ulaştı.

ABD hisse senetleri düştü. Dolar, para birimi sepeti karşısında sabit kaldı. ABD Hazine tahvili fiyatları çoğunlukla düştü.

Bugün yayınlanan ayrı bir raporda Tedarik Yönetimi Enstitüsü (ISM), imalatçılar tarafından ödenen fiyatların, Eylül ayında 46,6’ya düşerek, 2020 Mayıs ayında 51,7 olan seviyeden bu yana en düşük değere indiğini açıkladı. Bu fiyat göstergesi, tedarik zinciri darboğazları ve emtia fiyatlarındaki gevşeme nedeniyle son yedi ayda yüzde 40,5 puan geriledi.

ISM'in genel imalat PMI değeri Eylül ayındaki 50,9 seviyesinden Ekim ayında 50,2'ye geriledi. Satın Alma Yöneticileri Endeksi olan PMI’ın 50'nin üzerinde olması, ABD ekonomisinin yüzde 11,3'ünü oluşturan imalat sektöründe genişlemeye işaret ediyor. Ekonomistler endeksin 50’ye düşeceğini tahmin ediyordu.

West Chester, Pennsylvania'daki Moody's Analytics'te ekonomist olan Bernard Yaros, "Tüketici fiyat enflasyonunun ılımlılaştığına dair somut işaretler arayan Fed için bu sevindirici bir haber olacak" dedi.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG