Erişilebilirlik

ABD’de Enflasyon Gerilemeye Devam Ediyor


ABD’de enflasyon beklentilere uygun olarak yüzde 6 olarak açıklandı. Enflasyon verisi aylık da yüzde 0,4 oldu. Öte yandan, faiz artışlarından etkilenen teknoloji şirketlerinde de işten çıkarmalar sürüyor.

ABD’de enflasyon beklendiği gibi yüzde 6 olarak açıklandı. Enflasyon verisi aylık olarak da yüzde 0,4 oldu.

ABD’de Enflasyon Gerilemeye Devam Ediyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:18 0:00


ABD’de genel beklenti Şubat ayında enflasyonun yüzde 6 olması yönündeydi. Çalışma Bakanlığı’nın açıkladığı son verilere göre, beklentiler dahilinde enflasyon yüzde 6 olarak gerçekleşti. Çekirdek enflasyonsa aylık bazda yüzde 0,4 beklenirken yüzde 0,5 olarak geldi. Yıllık bazda da çekirdek enflasyon yüzde 5,5 oldu.

ABD’de enflasyon son bir ayda yıllık bazda yüzde 6,4’ten yüzde 6’ya gerilemiş oldu. Ancak bu yine de ABD Merkez Bankası FED’in yıllık yüzde 2 hedefinden bir hayli uzak durumda.

ABD Merkez Bankası’nın 22 Mart tarihinde yapacağı faiz toplantısında yeni bir arttırıma gidip gitmeyeceği merak konusu. Özellikle geride bıraktığımız hafta Silicon Valley Bank ve Signature Bank’a kayyum atanmasının ardından FED’in faiz artışlarına ara verebileceği yorumları yapılıyordu. Ancak uzmanlar çekirdek enflasyonda aylık bazda görülen artışın ve yüzde 2 hedefine olan bağlılığın FED’in bu toplantısında da faiz artışlarına devam etmesine neden olacağını ifade ediyorlar.

ABD’de geçen yıl Haziran ayında enflasyon yüzde 9 seviyesine yükselerek son 40 yıldan fazla süredir görülen en yüksek seviyeye ulaşmıştı. FED’in art arda faiz artışları ve alınan önlemlerle enflasyonda gerileme sürüyor.



ABD’de piyasalar da enflasyonun gerilemesine olumlu tepki verdi. Enflasyon verisinin açıklanmasıyla birlikte New York Borsası DOW Jones Endeksi 300 puan yükseldi. Endeks gün içerisinde yüzde 1’in üzerinde artıda seyretmeye devam ediyor.

Teknoloji şirketlerinde işten çıkarmalar sürüyor

Öte yandan artan faiz oranları bir yandan küçük çaplı bankaları zora sokarken diğer yandan teknoloji şirketlerinde küçülmeye neden oluyor. Faiz oranlarının artışıyla kredi kullanmakta zorlanan çok sayıda teknoloji şirketi küçülmeye gidiyor. Buna büyük şirketler de dahil durumda.

Son olarak Facebook sosyal medya uygulamasının çatı şirketi olan META 10 bin çalışanını işten çıkaracağını açıkladı.

Kararla ilgili bir açıklama yapan şirket CEO’su Mark Zuckerberg, “Sanırım kendimizi bu ekonomik realitenin yıllarca devam etmesi olasılığına hazırlamalıyız” ifadelerini kullandı.

İşten çıkarma haberinin duyulmasının ardından META hisseleri yüzde 6 oranında değer kazandı.

Benzer şekilde teknoloji şirketleri Amazon, Microsoft ve Google da yüksek sayıda işten çıkarmalar yaptılar. Bankalarla ilgili yaşanan son durumla birlikte ABD’nin büyük bankaları da benzer şekilde büyük oranda işten çıkarmalar yapıyorlar.

ABD genelinde teknoloji firmalarının 2022 yılının başından bu yana 290 binden fazla çalışanın işlerine son verdikleri belirtiliyor.

STÜDYO VOA

ABD Ordusu, Gazze açıklarında geçici iskeleyi kurdu - 16 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG