Erişilebilirlik

Amerika'da Evsiz Sorunu Bitmiyor


Amerika'da Evsiz Sorunu Bitmiyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:18 0:00

California, Amerika'da evsizlerin en yoğun olduğu eyalet. Eyalet yetkilileri çoğu zaman bu sorunu çözmekte ya zorlanıyor ya da geçici çözümler getirebiliyor. Eyalette evsiz sayısının yüzbinleri bulduğu tahmin ediliyor

Evsizler, Amerika’da genel bir sorun. Sayısı tam olarak bilinmese de, hükümet ülkede yüzbinlerce evsiz olduğunu tahmin ediyor. En fazla evsizin bulunduğu yer ise California eyaleti.

Eyalet sınırları içindeki Los Angeles’ta PATH isimli bir sosyal yardım kuruluşu ise evsizlere yardım ediyor. Örgüt çalışanları, kentteki evsiz kamplarını belirliyor. 53 yaşındaki Lucy, örgütün su ve gıda yardımı yaptığı evsizlerden biri. Lucy, kampta yaşayanların birbirine sahip çıktığını söylüyor: “Aramızda gruplar kurup, birbirimize yardım ediyoruz.”

Yardım görevlisi Jorge Guzman’a göre, evsizler gözden uzak bölgelerde kamp kuruyor: “Fark edilmek istemiyorlar. Kendi hallerinde yaşayıp hayatta kalmaya çalışıyorlar.”

California sınırları içinde yer alan San Jose kentinin polis ve belediye çalışanları, Silikon Vadisi’nin merkezindeki büyük bir evsizler kampını kısa süre önce boşalttı.

Belediye çalışanları, evsizlerin içinde yaşadığı çalılıkları belirli aralıklarla temizliyor. Sarah Sindeldecker ve kocası altı yıldır bu bölgede yaşıyor. Buradan gitmeye zorlanmışlar ama fazla uzağa gitmemişler.

Sindeldecker, “Kamp temizlendiğinde yeni bir yer bulmanız gerekiyor. Altı aylığına yakındaki başka bir bölgeye yerleştik. Oradan da atılınca buraya döndük,” diyor.

Daha kuzeydeki Santa Clarita kentinde Michael Crosby, yaşadığı kampta yağmurla mücadele ediyor.

Crosby, “Kamp, bu fırtınaya kadar temiz ve düzenliydi. Gece boyunca eşyalarımın üstünü kapatmaya ve ıslanmamaya çalıştım,” diyor.

Yağmur suyuyla dolan nehir kampı tehdit ediyor.

Crosby’nin gelecek 3 ay yağmurdan korkmasına gerek yok. Bridge to Home adlı yardım derneği Crosby’ye kalacak yer ve yemek sağlamış.

Kurumun Direktörü Tim Davis evsizlerin zor tercihler yaptığını söylüyor: “İster şanssızlık, ister akıl hastalığı, ister uyuşturucu veya alkol sorunu olsun, eğer saatte 10 dolar kazanacağınız bir iş bulamazsanız bu bölgede yaşayacak bir yer de bulamazsanız.”

Davis, bu binaları geçici konut olarak olarak kullanmayı planlıyor.

Evsizlere konut sağlamak çok zor bir iş. Devletten yardım alsalar da, evler çok pahalı. Sosyal yardım çalışanı Tomasz Babiszkiewzc, yardım kurumları sayesinde bazı ilerlemeler kaydedildiğini söylüyor: “Evsizlerin kampları terk ettiğini ve geçici konutlara yerleştiğini, hatta bazen de kendi evlerine sahip olduklarını görmek çok güzel.”

Ancak evsizlerin çoğu, kalacak yer buluncaya kadar, derme çatma kamplarda ve sokakta yaşamaya devam ediyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG