Erişilebilirlik

Tüketiciler Düşen Benzin Fiyatlarından Memnun


Tüketiciler Düşen Benzin Fiyatlarından Memnun
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:48 0:00

Dünyanın en fazla petrol üreten ülkeleri, ham petrol fiyatlarındaki durdurulamaz düşüşün önüne geçmek amacıyla için üretimi kısma kararı aldı. Rusya, Suudi Arabistan, Venezuela ve Katar petrol bakanları, Doha’da kapalı kapılar ardında toplandı. Toplantıdan sonra Katar Petrol Bakanı Muhammet Salih el-Seda, gazetecilere varılan anlaşma hakkında bilgi verdi ve "“Petrol piyasasına istikrar getirmek adına dört ülke, petrol üretimini Ocak ayı seviyesinde tutmak için anlaştı. Bu anlaşmaya diğer petrol üreten ülkelerin de uymasını bekliyoruz" dedi.

19 aydır düşen petrol fiyatları 10 yıldır ilk kez varil başına 30 doların altına kadar geriledi. Aralarında Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü OPEC üyelerinin de bulunduğu dört ülkenin toplantısından, petrol üretimlerini tamamen durdurabilecekleri işareti çıktı.

Petrole olan talebin azalması, Rusya, Suudi Arabistan ve Venezuela hükümetlerinin bütçelerini eritti ve ülkeleri bu kararı almaya zorladı. Karardan önce petrol fiyatları, ilk kez 35 doların biraz üstüne çıkmıştı. Ancak üretimin askıya alınacağı açıklamasıyla petrol fiyatı tekrar 34 doların altına düştü.

Gözlemciler, petrol fiyatlarının toparlanmaya başlamadan önce tekrar 20 dolara kadar düşebileceğini tahmin ediyor.

Dünyanın en fazla petrol üreten ülkelerinden bir olan Amerika’da petrol fiyatları son 20 yılın en düşük seviyesinde.

Amerikalılar, ucuz petrol fiyatlarının tadını çıkarıyor. Petrol fiyatları, hükümetler tarafından mı, yoksa petrol şirketleri tarafından mı belirlenmeli sorusunu Washingtonlular’a sorduk.

Bazıları ülkelerin kendi ekonomilerini destekleyecek kararlar aldıklarını ve bunun normal bir şey olduğunu düşünğrken bazıları da hükümetlerin serbest piyasanın önüne geçmemesi gerektiğini belirttiler.

Düşük petrol fiyatları sürücüleri memnun etmeye devam edecek mi, tahmin yapmak zor. Ancak konunun ekonomiyi olumsuz etkilediği bir gerçek. Bunun da başkanlık seçim yılında gerek politikacıları gerekse halkı kaygılandırdığına kuşku yok.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG