Erişilebilirlik

ABD'de Soğuk Hava Can Alıyor


ABD’de son yılların en soğuk Noel günü ve gecesi yaşanıyor. Ülkenin büyük kesimini etkileyen kutup soğukları nedeniyle binlerce uçuş iptal olurken yer yer elektrik kesintileri yaşanıyor. Soğuk havalar Pensilvanya’dan Georgia eyaletine kadar etkisini hissettiriyor.

Pitssburgh’ta 1983 yılından bu yana en soğuk Noel gecesi yaşanıyor. Yetkililer sıcaklığın -13 dereceye indiğini belirtiyor.

Bu Noel gecesinde güneydeki Athens ve Charleston gibi şehirlerden başkent Washington’a kadar birçok şehirde 1989 yılından bu yana görülen en soğuk gece olacağı tahmin ediliyor.

Denver, Colorado
Denver, Colorado

Yetkililer sert rüzgarlarla birlikte birçok şehirde hissedilen sıcaklıkların daha da düşeceğini belirtiyor.

Amerikalılara son 30 yılın en dondurucu soğuklarını yaşattığı belirtildi. Amerikan Ulusal Hava Durumu Merkezi, pazar gününe kadar bazı eyaletlerdeki çeşitli bölgelere 1 ile 1,5 metre kar yağacağı tahmin ettiklerini açıkladı. Amerikalıların

ABD’yi çarşamba gününden itibaren etkisi altına alan kötü hava koşulları yüzünden yaklaşık 2 milyon aboneye hala elektrik verilemiyor. Birçok eyalette, “olağanüstü hal” ilan edildi. “Ulusal Muhafızlar” görevlendirildi

Kazalar ve soğuk hava kaynaklı ölümler

Soğuk hava ve buzlanma nedeniyle pek çok bölgede trafik kazaları yaşandı. Ülke genelinde yaşanan soğuk hava kaynaklı trafik kazalarında en az 14 kişinin hayatını kaybettiği belirtiyor.

Soğuk hava koşulları ve fırtına birçok bölgede de enerji kesintilerine neden oluyor. Dün de en az 5 kişinin soğuk hava şartları nedeniyle hayatını kaybettiği açıklandı.

Ohio’da meydana gelen zincirleme trafik kazasında yaklaşık 50 araç birbirine girerken otoyolda trafiğe kapandı. Kazada iki kişi hayatını kaybetti.

Kentucky’de bir soğuk hava diğer ikisi trafik kazası kaynaklı toplam 3kişinin hayatını kaybettiği açıklandı.

Uzmanlar, Meksika sınırından Kanada sınırına kadar ülke genelinde 240 milyon civarında kişinin bu sıradışı soğuk hava dalgasının etkisi altında olduğunu belirtiyorlar.

Şu ana kadar yaşanan sorunlar nedeniyle yaklaşık1,8 milyon ev ve işyerinin elektriksiz kaldığı ifade ediliyor.

Noel tatili nedeniyle ülke genelinde 112 milyondan fazla kişinin seyahate çıktığı tahmin ediliyor. Birçok eyaleti etkisi altına alan yoğun tipi, şiddetli rüzgâr, buzlanma, sağanak yağmur, sel ve kutup soğukları yüzünden ABD’de kara ve hava trafiği altüst oldu. Uçuş bilgileri paylaşım sitesi FlightAware'in son verilerine göre: Havaalanlarında, 20 bin 68 uçuş gecikmeli olarak yapıldı. En az 7 bin 535 uçuş iptal edildi.

New York eyaletinin kuzeyinde ve Kanada sınırındaki bazı bölgelerde soğuk hava ve aşırı buzlanma nedeniyle araçla trafiğe çıkma yasağı uygulanıyor.

New York eyaletinin bazı bölgelerinde kar yağışının bir metreye kadar yükselebileceği belirtildi. New York kentinde aşırı yağmur sele neden oldu. New York’ta okyanus kenarında bulunan bazı semtlerde sağanak yağmur ve gelgitlerin neden olduğu seller meydana geldi.

New York eyaletinin batı bölgesinde yoğun kar yağışı yaşamı felç etti. Buffalo kentine rekor düzeyde kar yağdığın tespit edildiği belirtildi. New York Valisi Kathy Hochul, Buffalo kentinde neredeyse göreve giden her itfaiye aracının yolda mahsur kaldığını belirtti.

ABD’nin Montana eyaletinde hava sıcaklığı eksi 40 santigrat dereceye kadar düştü. Pek çok şehirde kütüphaneler, spor salonları ve polis istasyonları evsizlerin barınması amacıyla açıldı.

STÜDYO VOA

El Chapo’nun oğluna Teksas’ta baskın – 26 Temmuz
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG