Erişilebilirlik

ABD’de Tüketici Harcamaları Şubat’ta Yavaşladı 


ABD tüketici harcamaları Şubat ayında ılımlı bir şekilde yükselişle yavaşladı. ABD Merkez Bankası’nın (FED) enflasyon için önemli bir gösterge olarak kabul ettiği kişisel tüketim harcamaları endeksi Şubat ayında binde 2 yükseldi; ancak beklentilerin altında kaldı. Enflasyonun soğuma işaretleri gösterse de yüksek kalması, FED’in bu yıl faiz oranlarını bir kez daha arttırmasına neden olabilir.

ABD Ticaret Bakanlığı bugün, ülkede ekonomik faaliyetlerinin üçte ikisinden fazlasını oluşturan tüketici harcamalarının geçen ay binde 2 arttığını açıkladı.

ABD’de Tüketici Harcamaları Yavaşladı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:26 0:00

Ocak ayı verileri, daha önce bildirildiği gibi yüzde 1,8 yerine yüzde 2 olarak revize edildi. Reuters'in anket yaptığı ekonomistler, tüketici harcamalarının binde 3 artacağını tahmin etmişti.

Ocak ayında Sosyal Güvenlik ödemelerinden yararlananlar için 1981'den bu yana en yüksek yaşam maliyeti düzenlemesinden kaynaklanan artış azalırken, mütevazı gelir artışları nedeniyle tüketici harcamaları da yavaşladı.

Ocak ayındaki yukarı yönlü revizyon ve geçen ayki artış, Ekim-Aralık çeyreğinde son 2 buçuk yılın en yavaş hızında artan tüketici harcamalarını ilk çeyrekte daha yüksek bir büyüme trendine soktu ve ekonominin genişlemeye devam etmesini sağladı.

Başkan Joe Biden: “Enflasyonla mücadele henüz bitmedi”

Verilerin açıklanmasının ardından, enflasyonla mücadelede ilerleme kaydedildiğini belirten Başkan Joe Biden, “Bugünkü rapor, düşük işsizlik ve istikrarlı büyüme zemininde yıllık enflasyonun bu yaza göre yaklaşık yüzde 30 düştüğünü gösteriyor. Enflasyonla mücadele henüz bitmedi ve yönetimim her gün ailelere daha fazla nefes alma alanı sağlamak için çalışıyor” açıklamasında bulundu.

Biden, “Yaşlılar için reçeteli ilaç maliyetlerini düşürmek için tarihi bir adım atıyoruz, insülinin fiyatını 35 dolarla sınırlıyoruz ve Medicare'in daha düşük fiyatlar için pazarlık yapmasına izin veriyoruz. Şubat ayında yaklaşık iki yılın en düşük gıda enflasyonunu gördük” dedi.

“Maliyetleri aşağı çekmeye çalıştığımız gibi, burada Amerika'da güçlü tedarik zincirlerine ve iyi işlere yatırım yaparak Amerika'yı ayağa kaldırmaya çalışıyoruz” diyen Biden, üniversite eğitimi olsun ya da olmasın uzun vadede iyi maaşlı işler yaratma hedefine de vurgu yaptı.

ABD Başkanı, “Bunlar, ülkeyi modern altyapı, tedarik zincirleri ve ülke içinde üretimle yeniden inşa ederken gurur duyabileceğimiz işler” ifadesini kullandı.

Amerika'nın dört bir yanında yatırım yapmaya devam edilmesi gerektiğini yineleyen Biden, tartışmalı vergi indirimi konusuna da atıfta bulunarak, “Ekonomimizin şu anda ihtiyacı olan son şey, kaotik bir temerrüde düşme korkusudur. Bu tehditler masadan kaldırılmalı” değerlendirmesinde bulundu.

Banka iflaslarının ekonomiye etkileri

İki bölgesel bankanın kısa süre önce çökmesinin ardından mali piyasalarda yaşanan stres, bu yılın ilerleyen dönemlerinde resesyon riskini artırdı. Bankaların kredi standartlarını sıkılaştırması, hane halkının krediye erişimini zorlaştırarak talep üzerinde baskı yaratabilir.

FED geçen hafta gösterge gecelik faiz oranını çeyrek puan arttırdı; ancak mali piyasalardaki çalkantılara işaret ederek borçlanma maliyetlerinde daha fazla artışa ara vermenin eşiğinde olduğunu belirtti.

ABD Merkez Bankası, politika faizini geçen Mart ayından bu yana sıfıra yakın seviyeden 475 baz puan arttırarak yüzde 4,75-5,00 aralığına yükseltti.

Kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksi, Ocak ayında binde 6 artarken geçen ay bu artış binde 3 oldu. Şubat ayına kadar olan 12 aylık dönemde fiyat endeksi, Ocak ayındaki yüzde 5,3'lük artışın ardından yüzde 5 arttı.

Değişken gıda ve enerji bileşenlerini hariç tutan bu fiyat endeksi, Ocak ayında binde 5 artmış, geçen ay da binde 3’e yükselmişti. Çekirdek kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksi, Ocak ayında yüzde 4,7 yükseldikten sonra Şubat ayında yıllık bazda yüzde 4,6 arttı. FED, yüzde 2'lik enflasyon hedefi için bu fiyat endekslerini takip ediyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG