Erişilebilirlik

2017 ABD’de Yatırımcıların Yüzünü Güldürdü


2017 ABD’de Yatırımcıların Yüzünü Güldürdü
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:08 0:00

Yılbaşı birkaç gün önce geldi demek yanlış olmaz. Başkan Trump söz verdiği vergi reformunu geçen hafta senatoda onaylatarak 2017 yılının en büyük yasama başarısına imza attı. Bu vergi kesintisi Amerikan vergi sisteminin son 30 yılda yaptığı en büyük kesinti. Bu kesintinin Amerikan ekonomisine 2018 yılında yaklaşık 200 milyar dolarlık bir katkı getirmesi bekleniyor. Bu da 1981’de Başkan Ronald Reagan’ın vergi kesintisinden bu yana elde edilen en büyük yardım olacak.

Bazı yatırımcılar bu vergi kesintisinin aslında zaten oldukça yüksek bir seviyede olan piyasalara yükseliş getireceğini düşünse de, aslında piyasalar bu vergi haberi öncesinde de çok iyi durumda. Kısaca her ne kadar vergi kesintisinin piyasaları canlandıracağı söylense de, piyasalar aslında güçlü çeyrek raporları ve ekonominin iyi durumda olmasına bağlı olarak, uzun süredir yükselişlerini sürdürüyor. Şirketlere bakarsak, çoğu nakit bakımından pozitif bir bilanço sergiliyor ve bu durum şirketlerin piyasalardan hisse toplamasına ve hisse sahiplerine yılsonunda yüklü temettüler ödemelerine yol açacak gibi görünüyor. Şirketlerin ödediği %31 oranındaki verginin %21’e e düşürülmesi tahmin edersiniz ki SP500 endeksinde işlem gören Amerikalı şirketler için inanılmaz bir ek kazanç olacak. Önümüzdeki günlerde analistler bu hesapları yaparak şirketlerin 2018 kar oranları hakkında daha net bir bilgiye sahip olacak.

Banka sektörüne bakarsak, bankalar da yüksek faiz oranları, düşük vergiler ve tabii bankaların üzerinden kaldırılan ağır yaptırımlar sayesinde önümüzdeki yıl daha rahat bir yıl geçirecek ve daha fazla kredi vermeye başlayacak. Küçük çaplı yatırımcılar da yine düşük vergiler ve doların para birimleri karşısında güçlenmesi sayesinde 2018 de rahat bir nefes alacak.

Tüm bunlar önümüzdeki sene piyasaların ihtiyatlı fakat optimist bir sene yaşayacağının göstergesi. Mali teşviklerden devlet hazinesine ait teşviklere geçiş oldukça nazik bir geçiş olacak fakat ABD’nin önde gelen hisse endekslerinin rekor seviyelere yükselmeleri, yatırımcıların ABD şirketlerine olan güvenlerini arttıracak gibi görünüyor.

2017 yılı boyunca hisse fiyatları ekonomik verilere bağlı olarak değer kazanırken, 2018’de hisse piyasaları bu bahsettiğimiz para ve devlet politikalarına bağlı olarak büyüyecek. 2017 yılı özellikle Amerika’nın en büyük endeksi SP500 için harika bir yıl olmuştu. Endeks her ay yükselişteydi, bakalım 2018 nasıl bir yıl olacak, çünkü bir önceki sene yaşanan mükemmel senaryoyu tekrarlamak her zaman zor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG