Erişilebilirlik

ABD Türkiye'ye En Az İki Yardım Ekibi Gönderiyor


Türkiye’nin güneydoğusunda 10 ili etkileyen depremin ardından ABD, hem Beyaz Saray’dan hem de Ankara Büyükelçiliği’nden yapılan açıklamalarla destek mesajları verdi. Başkan Joe Biden da bu sabah önce Twitter hesabından taziyelerini sundu.

ABD Başkanı Biden, açıklamasında ''Türkiye ve Suriye'de meydana gelen depremin yol açtığı can kayıpları ve yıkımdan derin üzüntü duyuyorum'' dedi.

Biden'dan Türkiye'ye Yardım Talimatı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:35 0:00

Biden , Türkiye ile koordinasyon halinde durumu yakından izlemeye devam etmeleri ve ihtiyaç duyulan her türlü yardımı sağlamaları konusunda ekibine talimat verdiğini de kaydetti.

Biden daha sonra resmi bir yazılı açıklama da yayınladı. Eşi Jill Biden ile birlikte, Türkiye ve Suriye'de şu ana kadar binlerce kişinin hayatına mal olan yıkıcı deprem haberlerinden derin üzüntü duyduklarını kaydeden Biden, ''Yönetimim NATO müttefikimiz Türkiye ile yakın bir şekilde çalışmaktadır ve ABD'nin derhal yardım etmesi için yetki verdim'' dedi.

''Talimatımla üst düzey Amerikalı yetkililer, ihtiyaç duyulan her türlü yardımı koordine etmek üzere derhal Türk mevkidaşlarıyla temasa geçtiler. Ekiplerimiz, Türkiye'nin arama ve kurtarma çalışmalarını desteklemek ve deprem nedeniyle yaralanan ve yerinden edilenlerin ihtiyaçlarını karşılamak üzere hızla harekete geçtiler. ABD'nin desteklediği insani yardım ortakları da Suriye'deki yıkıma müdahale ediyor'' ifadelerini kullanan Biden, sevdiklerini kaybedenler, yaralananlar ve evleri ile işyerleri yıkılanlara taziyelerini sundu.

ABD ve Başkan Biden'dan Taziye ve Yardım Mesajları
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:04:53 0:00

"Türkiye'ye ilave ekipler konuşlandırma sürecindeyiz"

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik ve Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, sahada bulunan personele ek olarak, Türkiye'nin arama ve kurtarma çalışmalarını desteklemek üzere 79 kişilik iki kentsel arama ve kurtarma ekibi dahil, ilave ekipler konuşlandırma sürecinde olduklarını bildirdi.

Sanal ortamda düzenlenen ve VOA Türkçe'nin de katıldığı basın brifinginde Kirby, konuşmasına Türkiye'deki depremle ilgili açıklamalarla başladı.

Kirby, "Şu anda sahada bulunan personele ek olarak, Türkiye'nin arama ve kurtarma çalışmalarını desteklemek ve depremden zarar gören ya da yerinden olan herkesin ihtiyaçlarının karşılanmasına yardımcı olmak üzere 79 kişilik iki kentsel arama ve kurtarma ekibi dahil, ilave ekipler konuşlandırma sürecindeyiz" dedi.

John Kirby, ABD Uluslararası Kalkınma Dairesi (USAID) ve Pentagon'un da şu anda ek yardım konusunda Türk muhataplarıyla koordinasyon halinde olduğunu kaydetti.

Bu ekiplerin Türkiye ve Suriye için mi konuşlandırılacağı sorusu üzerine Kirby, "Bu iki ekip sadece Türkiye'nin arama ve kurtarma çalışmalarına destek verecek" ifadesini kullandı.

USAID devreye girecek

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan da yaptığı yazılı açıklamada, ABD'nin bugün gelen yıkıcı deprem haberlerinden derin endişe duyduğunu ifade ederek, Başkan Joe Biden'ın ABD Uluslararası Kalkınma Dairesi (USAID) ve federal hükümetin ortaklarına depremden en çok etkilenen bölgelere yardım seçeneklerini değerlendirmeleri talimatını verdiğini belirtti.

Jake Sullivan Twitter'dan paylaştığı mesajda da, her türlü yardımı sağlamaya hazır olduklarını iletmek üzere Türk yetkililerle irtibata geçtiğini belirtti ve "Durumu Türkiye ile koordinasyon içinde yakından takip etmeye devam edeceğiz" diye yazdı.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken da Türkiye ve Suriye'de bugün meydana gelen depremler nedeniyle yaşanan trajik can kayıpları ve yıkım karşısında derin üzüntü duyduklarını bildirdi.

Blinken yaptığı yazılı açıklamada, ''Depremden etkilenenlerin ailelerine başsağlığı dileklerimizi iletiyor ve kapsamlı yardım seçeneklerimizi değerlendiriyoruz. Ekibime, bölgenin neye ihtiyacı olduğunu belirlemek üzere önümüzdeki günlerde Türk müttefiklerimiz ve insani yardım ortaklarımızla yakın temas halinde olmaları talimatını verdim'' dedi.

ABD Dışişleri Bakanı, ''Türkiye'ye ilk yardım faaliyetlerimiz halihazırda başlatıldı; Suriye'de ABD'nin desteklediği insani yardım kuruluşları da ülke genelinde depremin yarattığı olmusuzluklara müdahale etmekte. Önümüzdeki günlerde, haftalarda ve aylarda bu depremlerden etkilenenlere yardım etmek için elimizden gelen her şeyi yapmaya kararlıyız'' ifadelerini kullandı.

ABD'nin Birleşmiş Milletler Büyükelçisi Linda Thomas-Greenfield, Twitter'da yaptığı paylaşımda, ''Kalbim Türkiye ve Suriye'de meydana gelen yıkıcı depremden etkilenen herkesle birlikte. ABD, ihtiyaç duyulan her türlü yardımı sağlamaya hazır'' dedi.

ABD'nin Ankara Büyükelçiliği de paylaştığı sosyal medya mesajında, "ABD’nin Türkiye’deki Diplomatik Misyonu, bu sabah Güneydoğu ve Orta Akdeniz bölgelerinde meydana gelen depremin neden olduğu acı can kaybı ve geniş çaplı hasar için derin üzüntülerini ifade eder. Türk dostlarımıza en içten başsağlığı dileklerimizi sunarız" ifadesini kullandı.

Büyükelçilik ayrıca, acil yardıma ihtiyacı olan Amerikalılar'ın büyükelçilik ile iletişime geçebilmeleri için telefon ve elektronik posta adreslerini Twitter’dan paylaştı.

BM ekiplerinden destek

BM Ekiplerinden Destek
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:14 0:00



Birleşmiş Milletler'den (BM) de depremin ardından bölgeye yardım açıklaması geldi. BM Sözcüsü Stephane Dujarric, "Türkiye'ye destek anlamında Türk hükümetinin talebi üzerine BM felaket tespit koordinasyon ekipleri Türkiye'deki çalışmalara destek vermek üzere görevlendirildi" dedi. Dujarric, BM'nin Suriye'nin kuzeybatısındaki duruma da yanıt için de çalıştığını belirterek "Şam'daki meslektaşlarımız Suriyeli yetkililerle temas halinde" dedi.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in Türkiye'de deprem nedeniyle yaşanan can kayıplarından büyük üzüntü duyduğu belirtilen açıklamada, "Kalplerimiz bu trajedi anında Türkiye ve Suriye ile birlikte" denildi. Açıklamada BM'nin sahada ekiplerinin bulunduğu, ihtiyaç ve destek sağlanması için tespit çalışmaları yürüttüklerini kaydetti.

Açıklamada "İnsani yardım ortaklarımız bunun Türkiye'nin 1939'dan bu yana en şiddetli depremi olduğunu söylüyor. Depremin ardından 7,5 büyüklüğünde bir deprem daha ve 78 artçı şok meydana geldi" denildi.

Açıklamada Mülteciler Yüksek Komiserliği'nin (UNHCR) Gaziantep'teki depolarında bin ilave çadırın müsait durumda olduğu, bölgedeki acil durum fonlarının da devreye sokulması için çalıştıkları kaydedildi.

"Suriye'de yardım faaliyetleri etkilenecek"

Suriye'nin kuzeybatısında ise zaten insani desteğe ihtiyaç duyan çoğu kadın ve çocuk 4 milyon 100 bin kişinin etkilendiği kaydedildi. "Yerel yetkililerden alınan ilk bilgilere göre 224 bina tamamen yok oldu, 17 yakın bölgede en az 325 bina yıkıldı" denildi.

Suriye'de depremden en çok etkilenen bölgeler arasında Harim, Atmeh, Sarmada, Atareb ve Kafr Tahrim'in olduğu belirtildi.

Depremin yolların, tedarik zincirlerinin ve lojistik tesislerinin gördüğü zarar nedeniyle Suriye'nin kuzeybatısında yardım faaliyetlerini de olumsuz etkileyeceği belirtildi. Acil çadır, gıda harici malzemeler, özellikle battaniye, ısınma için yakıt, ocak ve plastik örtülere ihtiyaç duyulduğu kaydedildi.

Suriye'den "yardım için hükümetle işbirliği yapın" mesajı

Suriye'nin Birleşmiş Milletler (BM) Büyükelçisi Bassam Sabbağ, depremin ardından BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'le buluşarak depremin ardından Suriye'nin yardım talebini iletti. Sabbağ, üye ülkelere ve insani yardım ortaklarına arama-kurtarma çalışmaları ve tıbbi destek, gıda ve barınak yardımı konusunda çağrı yaptı.

Suriye'nin kuzeybatısında muhaliflerin elindeki bölgeye uluslararası insani yardımlar Türkiye'deki tek bir sınır kapısından yapılıyor. Ancak güneydoğudaki depremin Suriye'ye yardımları aksatması bekleniyor. BM bugünkü açıklamasında yardımın yolların hasar görmesi nedeniyle aksayabileceğini belirtmişti. Şam'ın Türkiye'deki başka sınır kapılarından yardım girişine izin verip vermeyeceği sorulduğunda Sabbağ, "Suriye'nin girişi belli. Suriye'ye yardım etmek isteyenler hükümetle işbirliği yapabilir, biz de işbirliğine hazır olacağız" yanıtını verdi.

ABD Temsilciler Meclisi Azınlık Lideri'nden deprem açıklaması

Kongre Üyelerinden Türkiye Mesajları
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:04:09 0:00

Temsilciler Meclisi’nin azınlık lideri Demokrat Hakeem Jeffries, Türkiye, Suriye ve çevresini vuran deprem ve artçı sarsıntılarla ilgili açıklama yaptı.

Jeffries yazılı açıklamasında, Gaziantep'te meydana gelen yıkıcı depremin ardından Brooklyn, New York ve tüm ABD’deki Türk-Amerikan toplumunun yasına katıldığını söyledi.

Açıklamada, ‘’Temsilciler Meclisi Demokratları, tam bir müdahale değerlendirilirken USAID'in, destek ve yardımını sağlamak için Başkan Biden ve yönetimle birlikte çalışacak. Acil ihtiyaç duyulan bu dönemde ek yardım sağlamak için hükümetin tüm kademelerindeki meslektaşlarımla birlikte çalışacağım’’ ifadelerini kullandı.

Demokrat temsilci, ‘’Dualarım bu korkunç ve trajik can kaybından etkilenen herkesle birlikte’’ dedi.

Senatör Menendez'in açıklaması

ABD Senatosu Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Senatör Bob Menendez, yaptığı yazılı açıklamada, depremde ölen, yaralanan veya başka bir şekilde etkilenenlerin çoğunun, yerinden edilmiş veya terörize edilmiş Suriyeli siviller ve onlara evsahipliği yapan Türk toplumu olduğunu söyledi.

Türkiye karşıtı tutumu ile tanınan Menendez yaptığı yazılı açıklamada, "Bu sabah Türkiye'nin güneydoğusunda ve Suriye'nin kuzeybatısında meydana gelen ve bölge genelinde iki binden fazla kişinin ölümüne ve sayısız kişinin de mahvolmasına neden olan depremin yarattığı yıkım karşısında derin bir üzüntü ve şok içerisindeyim’’ dedi.

"Ölen, yaralanan veya başka bir şekilde etkilenenlerin çoğunun, Esat rejiminin 12 yıldır devam eden tarifsiz şiddeti nedeniyle zaten yerinden edilmiş veya terörize edilmiş Suriyeli siviller ve onlara evsahipliği yapan Türk toplumu olduğunun bilincindeyim’’ ifadelerini kullanan Menendez, hayatını kaybedenlerin Türk ve Suriyeli ailelerine ve olaydan etkilenen herkese en derin taziyelerini sundu.

Menendez, açıklamasında, "Diplomatlarımız, yardım görevlilerimiz ve ordu dahil, bölgedeki ABD vatandaşlarının güvenliği ve refahına ilişkin güncellemeler için Dışişleri Bakanlığı ve ABD Uluslararası Kalkınma Dairesi (USAID) ile temasa geçtim. Senato Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı olarak, ABD Hükümeti'nin bu yürek burkan felaketten etkilenen herkese zamanında ve umutsuzca ihtiyaç duyulan yardımı sağlamasını temin etmek üzere çalışmaya devam edeceğim" dedi.

Türkiye’deki Deprem ABD’de Gündemin Zirvesinde
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:26 0:00

Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı’ndan başsağlığı mesajı

Cumhuriyetçiler’in çoğunlukta olduğu Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Michael McFaul da Türkiye ve Suriye’de ağır can kaybına yol açan depremin ardından başsağlığı mesajı yayınladı.

Mccaul, “Türkiye ve Suriye’deki yıkıcı depremlerde yaşanan çok sayıda can kaybından şoke oldum ve üzüntü duydum. Düşüncelerim bu trajik afetten etkilenenlerle birlikte ve kurtarma ekiplerinin daha fazla sayıda yaralıya ulaşması ve tedavi edilmelerini sağlamaları için dua ediyorum” ifadelerini kullandı.

  • 16x9 Image

    Dilge Timoçin

    Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Uluslararası İlişkiler mezunu Dilge Timoçin mesleğe 2000 yılında NTV'de başladı. 2008'de Habertürk TV'ye transfer oldu, dış haber sorumlusu olarak görev yaptı. ShowTV'de dış haber editörü ve spiker olarak çalışan Timoçin, sonrasında Al Jazeera Türk'e geçti; Al Jazeera İngilizce için prodüktörlük yaptı. Dilge Timoçin VOA Türkçe'ye katılmadan önce Reuters, Deutsche Welle gibi yabancı basın kuruluşlarıyla çalışıyordu

STÜDYO VOA

BM’den Gazze’de ‘kıtlık’ uyarısı – 18 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG