Erişilebilirlik

ABD Irak'taki Diplomatik Personeli Geri Çekiyor


Bağdat’taki Amerika Elçiliği
Bağdat’taki Amerika Elçiliği

İran ve Amerika arasında gerilimin tırmandığı ve Washington'ın Bağdat'a İran konusunda baskı uyguladığı bir dönemde ABD Dışişleri Bakanlığı Irak'ın başkenti Bağdat’ta görevli acil durum personeli dışındaki tüm görevlilerin ülkeden ayrılması için talimat verdi.

Açıklamada ayrıca Bağdat’taki büyükelçilik ve Erbil’de konsolosluklarda verilen vize hizmetlerinin de geçici bir süre için askıya alındığı belirtildi. Bu süre içinde Irak’taki Amerikan vatandaşlarına da sadece acil durum hizmetleri verilecek.

Başkent Bağdat'ın Yeşil Bölge olarak nitelenen ve sıkı güvenlik önlemleriyle korunan bölgesinde görevli bir diplomatik kaynak ve Iraklı bir kaynağa göre gün boyu Dicle Nehri yakınlarındaki geniş büyükelçilik kompleksinden elçilik çalışanları helikopterlerle tahliye edildi. Iraklı kaynağa göre ABD Elçiliği personeli Bağdat Havaalanı'ndaki askeri üsse götürüldü.

ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada hem Bağdat'taki ABD elçiliğinde hem de Erbil'deki konsoloslukta görev yapan personelin güvenlik gerekçesiyle derhal geri çekildiği açıklandı. Tam olarak kaç personelin etkilendiği net değil. Dışişleri sözcüsü "ABD hükümeti personelinin ve vatandaşlarının güvenliğini sağlamak bizim en büyük önceliğimiz. Bir zarar gelmesi riskini en aza indirmek istiyoruz" diye konuştu.

Irak'ta 160 askeri bulunan Almanya ve Irak'ta 169 askeri ve sivil personeli bulunan Hollanda da bölgedeki gerilim gerekçesiyle askeri eğitim faaliyetlerini askıya aldı.

Bağdat'taki Hollanda Büyükelçiliği Twitter hesabından paylaştığı açıklamada büyükelçiliğin açık olduğunu duyurdu. Fransa savunma bakanlığına yakın bir kaynak da Fransa ordusunun Irak'taki askeri eğitim faaliyetlerini askıya almayı planlamadığını açıkladı.

Irak hem Amerika hem de İran'la iyi ilişkileri olan ülkelerden. Irak hem İran'la hem de Amerika 'nın yanı sıra bölgede Suudi Arabistan gibi bazıları İran'ı düşman olarak gören arap ülkeleriyle güçlü ilişkilerini muhafaza etmek istediğini belirtmişti.

2003-2011 yılları arasında Saddam Hüseyin'i devirdikten sonra Irak'ı işgal eden Amerika 2014 yılında IŞİD ile mücadele için Irak'a yeniden asker göndermişti. İran'ın güçlü Iraklı siyasi partilerle yakın ilişkileri bulunıuyor ve İran güçlü Şii milis gruplarına destek veriyor.

ABD Senatosu Dış İlişkiler Komisyonu'nun Demokrat üyesi Senatör Chris Coons CNN televizyonuna verdiği röportajda "Bence taraflardan birinin yanlış bir hesabında bizi çatışmaya götürecek son derece tehlikeli bir durum içindeyiz" değerlendirmesini yaptı.

ABD Dışişleri Bakanlığı Irak için sehayat uyarısını güncelleyerek ABD vatandaşlarının kaçırılma riski taşıdığı konusunda uyarıda bulundu. Seyahat uyarısında "ABD karşıtı mezhepçi milisler ABD vatandaşlarını ve Irak'taki batılı şirketleri tehdit edebilir" denildi.

Üst düzey İranlı bir yetkili de bölgede olası bir çatışmanın "hayal eidlemez sonuçları" olacağını söyledi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG