Erişilebilirlik

ABD’den Türkiye’ye "Yaptırımlara Uyun" Ziyareti


ABD Maliye Bakanlığı
ABD Maliye Bakanlığı

ABD Maliye Bakanlığı’ndan Terörizm ve Finansal İstihbarat’tan Sorumlu Müsteşarı Brian Nelson, önümüzdeki hafta aralarında Türkiye, Birleşik Arap Emirlikleri ve Umman’ın da bulunduğu ülkelere bir ziyaret gerçekleştirecek. Ziyaretin konusu Rusya’ya yönelik yaptırımlara uyulması ve İran yaptırımları olacak.

Reuters haber ajansının ABD Maliye Bakanlığı Sözcüsü’nün açıklamasına istinaden yaptığı haberde bakanlığın Terörizm ve Finansal İstihbarat’tan Sorumlu Müsteşarı Brian Nelson 29 Ocak-3 Şubat tarihleri arasında bölgeye bir ziyaret gerçekleştirecek. Nelson, Türkiye ve diğer ülkelerdeki ziyaretleri sırasında hükümet yetkilileri, iş adamları ve finans kurumlarının yetkilileriyle biraraya gelecek. Görüşmelerde Washington’un Rusya’ya yönelik yaptırım kararlarına uyulması konusunda kararlılığı bir kez daha ilgili kişi ve kurumlara bir kez daha hatırlatılacak.

Maliye Bakanlığı Sözcüsü konuya ilişkin yaptığı değerlendirmede “İzin verilen yetki alanlarında iş yapan kişi ve kurumlar yaptırım uygulanan kuruluşlarla iş yaptıkları yada kararlara uygun davranmadıkları için Amerika pazarına erişimlerini kaybetme riskiyle karşı karşıyalar” dedi.

Nelson’un ziyaret sırasında Rusya’nın kendisine uygulanan yaptırımları farklı şekillerde delme girişimlerini, İran bölgedeki istikrarsızlaştırmaya yönelik faaliyetlerini ve yasadışı finans ve yatırımlar konularını gündeme getireceği belirtiliyor.

Reuters haber ajansı, Washington yönetiminin özellikle Türkiye’ye Rusya’ya yönelik yaptırımlara uyulması konusunda yaptığı uyarıların bir yenisi olacağını belirtirken bu amaçla geride bıraktığımız yıl içerisinde de ABD Maliye ve Ticaret Bakanlıkları’ndan yetkililerin Türkiye’yi ziyaret ettiklerini hatırlatıyor.

İlişkilerde zorlu dönem

Nelson’ın Türkiye ziyareti iki NATO üyesi ülkenin son dönemde özellikle İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya üyeliklerinin onaylanması, ABD’nin Türkiye’ye F-16 savaş uçaklarının satışına onay vermesi gibi önemli konuların konuşulup tartışıldığı bir döneme denk geliyor.

Nelson bölge ziyareti kapsamında 2-3 Şubat tarihlerinde Türkiye’de olacak. ABD’li Bakan Yardımcısı önce Ankara ardından da İstanbul’da temaslarda bulunacak. Maliye Bakanlığı Sözcüsü, Türkiye ziyareti sırasında Nelson’ın özellikle banka ve finans kurumlarını Rus şirket ve vatandaşlarının para transferleri ve Rus ordusunun kullanması muhtemel olası teknoloji transferi konularında uyarılarda bulunacağı söyledi.

Türkiye Rusya’nın Ukrayna işgaline karşı çıkarken aynı zamanda Ukrayna’ya savunma için silahlı insansız hava araçları temin etti. Ancak Türkiye’nin aynı esnada Rusya’ya yönelik yaptırımlara da karşı çıkması Washington ve batılı ülkelerin uyarılarına neden oluyor.

Washington yönetimi ayrıca İran’a yönelik yaptırımlar konusunda da Türkiye’ye uyarılarda bulunuyor. Son olarak ABD, Türk işadamı Sıtkı Ayan ve kendisine bağlı şirketleri, İran’a yönelik yaptırımlara uymadığı gerekçesiyle yaptırım listesine almıştı.

Nelson’ın benzer şekilde Birleşik Arap Emirlikleri’ni de İran’a karşı yaptırımlar konusunda uyaracağı belirtiliyor.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG