Erişilebilirlik

ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Robert Blake Orta Asya'da


ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Robert Blake Orta Asya'da
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:29 0:00
Amerika Dışişleri Bakanı’nın Orta Asya’dan sorumlu yardımcısı Robert Blake, bölge ülkelerinde temaslar yapıyor. Ziyaretin amacı, Washington’un Orta Asya ülkelerinin savunma ve gelişme hedeflerine desteği konusunda bölge liderlerine güvence vermek. Başkan Obama’nın, Amerikan askerlerinin Afganistan’ın Taleban’la savaşında sadece destek rolü oynayacağını açıklamasından sonra gerçekleşen ziyaret, zamanlaması bakımından da önemli.

Amerika 2014 yılı sonunda Afganistan’dan çekilmeye hazırlanırken, Başkan Obama Washington’da gazetecilere Amerikan birliklerinin birkaç ay içinde Afganistan’da sadece destek rolü oynayacağını söyledi.

Başkan, Afgan kuvvetlerinin güvenlik konusunda daha fazla sorumluluk alabilecek duruma geldiğini de belirtti.

Afganistan’dan çekilme, Dışişleri Bakan yardımcılarından Robert Blake’in Güney ve Orta Asya ziyaretinin öncelikli gündem maddesi. Blake, üç gün sürecek olan ve Türkmenistan’la başlayan ziyaretiyle konusunda “2014’te askeri varlığımız azalacak olsa da, Afganistan’ın ve bölgenin istikrar ve güvenliğinin devamlılığı için ekonomik desteğimizi sürdürmeye kararlıyız. Son on yılda, bölgede çok can kaybımız oldu. Maddi olarak da büyük yatırım yaptık ve bu yatırımı korumak istiyoruz,” diye konuştu.

Robert Blake, Amerika’nın kullandığı Manas hava üssünün bulunduğu Kırgızistan’ı da ziyaret ederek gelecek yıl sona erecek üs anlaşmasının uzatılması konusunu da görüşeceğini söyledi. Blake, “Manas üssü, Amerika için lojistik açıdan çok önemli. Bu üs aynı zamanda, Afganistan’daki birliklerimiz için önemli bir transit noktası,” dedi.

Manas’a helikopterle 10 dakika mesafede, Rusya’nın Kırgızistan’daki üssü bulunuyor. Geçen yıl Rusya üs anlaşmasını 15 yıl uzattı.

Geçen Ekim ayında, Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin, Afganistan’ın kuzeyindeki Tacikistan’ı ziyaret etmiş ve 6,000 Rus askerine ev sahipliği yapan üç askeri üsle ilgili anlaşmaları 30 yıl süreyle uzatmıştı.

Öte yandan Çin, bölgeye ihracat yapıyor, karşılığında petrol ve doğalgaz ithal ediyor. 2009 yılında, Çin lideri Hu Jintao Orta Asya-Çin doğalgaz boru hattının açılışı sırasında Kazakistan’ı ziyaret etmişti.

Robert Blake, Çin, Rusya ve Amerika’nın gelecekte Orta Asya’da aktif rol oynayacaklarını söylüyor. Blake, “Afganistan ve Orta Asya’da büyük bir fırsat var. Bu bölge, hepimizin yararlanabileceği ve etkin olabileceği kadar büyük. Tüm Orta Asyalılar, Amerika’nın bölgelerinde daha büyük bir rol oynadığını görmek istiyor. Hepsi, Amerika’nın ticareti ve istikrarı teşvik etmesinden memnun” diye konuştu.

Afganistan’daki askeri varlığını yavaş yavaş azaltmaya başlayan Washington, Amerika’nın Orta Asya’da etkin olmaya devam edeceği konusunda bölge liderlerine güvence vermek istiyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG