Erişilebilirlik

ABD Dışişleri Bakanı Blinken Kiev'de


Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ı Cumhurbaşkanlığı Sarayı'na ağırladı.
Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ı Cumhurbaşkanlığı Sarayı'na ağırladı.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken bugün Ukrayna’nın başkenti Kiev'i ziyaret ederek 2,2 milyar dolarlık yeni güvenlik yardımı sözü verdi.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Rusya'nın ülkeyi işgalinden altı ay sonra Washington'un Kiev'e desteğinin devam ettiğini göstermek üzere, daha önce duyurulmamış bir ziyaret için Ukrayna'da.

Blinken'ın Rusya'nın Şubat ayındaki işgalinden bu yana Ukrayna'nın başkentine yaptığı ikinci ziyaret, Ukrayna'nın ikinci büyük şehri Harkiv yakınlarında Rusya tarafından ele geçirilen toprakları geri alma çabalarında ilerleme kaydettiğini bildirdiği sırada gerçekleşti.

Kiev'deki cumhurbaşkanlığı binasında Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski ile biraraya gelen Blinken, ziyaretinin Ukrayna için "çok önemli bir anda" gerçekleştiğini ve karşı taarruzun etkili olduğunu söyledi.

Blinken Zelenski'ye, "Bence bu başarının nedeni burasının Rusya'nın değil sizin vatanınız olması" dedi.

Zelenski, Ukrayna'nın topraklarını geri alması için ABD'nin sunduğu"muazzam desteğe" minnettar olduğunu söyledi.

Blinken ayrıca Dışişleri Bakanı Dimitro Kuleba ile görüştü ve bir çocuk hastanesini ziyaret ederek Rus bombardımanlarında yaralananlarla biraraya geldi.

19 ülkeye yardım

ABD Dışişleri Bakanı yaptığı yazılı açıklamada da, Washington'un Ukrayna'yı "ne kadar sürerse sürsün" destekleyeceğini söyledi.

Blinken, Ukrayna ile gelecekte Rus saldırganlığı riski altında olduğu düşünülen diğer 18 ülke için 2,2 milyar dolarlık yeni bir dış askeri yardım paketi açıkladı. Daha önce bir yetkili paketin 2 milyar dolar değerinde olacağını söylemişti.

Yetkili, yaklaşık 1 milyar doların Ukrayna'ya tahsis edileceğini söyledi. Desteğin geri kalanı ise Arnavutluk, Bosna Hersek, Bulgaristan, Hırvatistan, Çek Cumhuriyeti, Estonya, Gürcistan, Yunanistan, Kosova, Letonya, Litvanya, Moldova, Karadağ, Kuzey Makedonya, Polonya, Romanya, Slovakya ve Slovenya arasında paylaştırılacak.

Yetkilinin Reuters haber ajansına e-posta yoluyla yaptığı açıklamaya göre, bu fonun amacı ülkelerin egemenliğini savunmak, güvenlik güçlerini modernize etmek, NATO ile ortaklıkları geliştirmek ve "Rus etkisi ve saldırganlığına karşı koyma" kapasitesini güçlendirmek.

Yardım, ülkelerin ABD'de üretilen silahları ve savunma ekipmanlarını satın almalarını sağlayan ABD hibeleri ve kredileri şeklinde geliyor. Bunun için, ABD Kongresi'nin bilgilendirilmesi gerekiyor.

Antony Blinken Kiev'de
Antony Blinken Kiev'de

ABD’nin Ukrayna’ya sağlayacağı ek güvenlik paketinde daha fazla obüs, HIMARS roket sistemleri, yüksek hızlı anti-radyasyon füzeleri, el bombası fırlatıcıları, zırhlı tıbbi müdahale araçları, gece görüş ekipmanları ve diğer bazı mühimmat yer alacak.

Blinken, son yardımla birlikte Biden'ın göreve geldiği 2021 Ocak ayından bu yana ABD'nin Ukrayna'ya yaptığı toplam güvenlik yardımının 15,2 milyar dolara ulaştığını söyledi.

Ziyaret öncesinde Polonya'nın güneydoğusunda gazetecilere bilgi veren bir başka Dışişleri Bakanlığı yetkilisi de Ukrayna'ya yapılan tüm güvenlik yardımları ile, Ukrayna'nın karşı saldırıda başarılı olmasını sağlamaya yardımcı olmaya çalıştığını kaydetti.

Blinken Polonya'ya gazetecilerle birlikte gitmişti ancak yetkililer güvenlik gerekçelerini öne sürerek basının Ukrayna'ya girmesine izin vermedi.

Üçüncü bir Dışişleri Bakanlığı yetkilisi, Rusya tarafından işgal edilen toprakları geri almanın Ukrayna'yı savaşı sona erdirmek için gelecekte yapılacak olası görüşmelerde daha güçlü bir konuma getireceğini söyledi.

Yetkili, "Şu anda Ukraynalılar’ın müzakere edebilecekleri uygulanabilir bir haritaları yok" dedi.

Gezi aynı zamanda bu ay sonunda New York'ta yapılacak olan ve Washington'un Rusya'nın Ukrayna'daki savaşına karşı muhalefeti birarada tutmaya çalıştığı sırada Blinken'ın dünya liderlerine hitap edeceği Birleşmiş Milletler Genel Kurulu öncesinde gerçekleşiyor.

Tüm dünya ülkelerinden liderlerin New York'ta biraraya geleceği zirvede Rusya'nın Ukrayna saldırıları sürerken ülkelerin BM Şartı’nda yer alan toprak bütünlüğü ve egemenlik haklarına vurgu yapılması bekleniyor.

Amerikalı yetkililer, Ukrayna liderleriyle bir araya gelmenin Blinken'ın, tahıl ve gübre fiyatlarındaki artışın gıda güvenliği endişelerine yol açması dahil savaşın ekonomik etkilerine ilişkin endişeleri gidermesine yardımcı olacağını söyledi.

Yetkililer, Avrupa'nın yüksek enerji fiyatları ve Rusya'dan gaz akışının azalmasıyla zor bir kışa hazırlandığı dönemde Blinken'ın ABD'nin müttefiklerinden Ukrayna'ya destek toplamak üzere yarın Brüksel'e gideceğini açıkladı.

NATO'dan yapılan açıklamada da Genel Sekreter Jens Stoltenberg ve Blinken'ın ortak bir basın toplantısı düzenleyeceği belirtildi.

Ukrayna’nın bağımsızlık günü olan 24 Ağustos’ta ABD Başkanı Biden, Ukrayna için bugüne kadar ki en büyük güvenlik yardım paketi olan 3 milyar dolarlık paketin duyurusunu yapmıştı.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG