Erişilebilirlik

Blinken Ortadoğu Temaslarına Başladı


ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Ortadoğu’da temaslarına başladı. Tel Aviv Ben Gurion Havalimanı'nda İsrail Dışişleri Bakanı Gabi Eşkinazi tarafından karşılanan Blinken, İsrail ve Filistin arasındaki gerginliğin ardından ilk olarak iki taraftan yetkililerle görüşüyor.

ABD Dışişleri Bakanı, Washington'un Gazze'yi kontrolu altında tutan Hamas ve İsrail arasındaki ateşkesi güçlendirme çabalarının bir parçası olarak Gazze'nin yeniden yapılandırılması için destek vereceğini söyledi.

Ancak Blinken, ABD'nin terör örgütü olarak kabul ettiği Hamas'ın Gazze'ye yapılacak insani yardımlardan faydalanmamasını sağlamayı amaçladığının altını çizdi. Reuters haber ajansına göre bunu başarmak, Hamas'ın Gazze'yi sıkı kontrol altında tuttuğu göz önünde bulundurulduğunda oldukça zor. Blinken'ın bir araya geldiği İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, gazetecilere yaptığı açıklamada, Hamas'ın sınır ötesi roker saldırılarına yeniden başlaması durumunda buna "çok sert bir yanıt" vereceklerini kaydetti.

"Şiddete yeniden başvurulmasını önlemek için geniş kapsamlı meseleleri ve zorlukları çözüme ulaştırmak gerektiğini biliyoruz" şeklinde konuşan Blinken ise "Bunu başarmanın yolu Gazze'deki ağır insani durumu ele almaktan ve yeniden yapılanma sağlamaktan geçiyor" dedi.

ABD'nin bu çabaları hayata geçirmek için uluslararası destek arayışına geçeceğini kaydeden Blinken, ABD'nin bu konuda yapacağı "önemli katkıların" günün ilerleyen saatlerinde açıklanacağını belirtti, "Hamas'ın yeniden yapılanma için sağlanacak yardımlardan yararlanmasını önlemek için tüm ortaklarımızla yakın çalışma içine gireceğiz" dedi.

Blinken’ın bölgeye ziyaretiyle birlikte İsrailli yetkililer, Gazze Şeridi’ne akaryakıt, ilaç ve gıda girişlerine izin vermeye başladıklarını açıkladı. 10 Mayıs’ta başlayan ve 11 gün süren çatışmalar süresi ve sonrasında bölgeye giriş- çıkışlara izin verilmiyordu.

ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan bir yetkili Blinken’ın Batı Şeria’da Ramallah’a da gideceğini, İsrail’in ardından Kahire ve Amman’da da temaslarda bulunacağını söyledi.

İsminin açıklanmasını istemeyen bakanlık yetkilisi, “Öncelikle hedefimiz ateşkesin korunması ve insanlara ihtiyaç duydukları yardımları ulaştırmak” ifadelerini kullandı.

Dışişleri yetkilileri yine de bölgede şu an için uzun süreli bir çözüm sürecinden bahsetmek için erken olduğunu dile getiriyor. Bunda İsrail’de iki yılda yapılan dört seçimde tam olarak sağlıklı bir hükümet kurulamamış olması ve Filistin tarafının Hamas ve Batı'nın da desteklediği Mahmud Abbas yönetimi arasında bölünmüş olmasının etkili olduğu ifade ediliyor.

ABD Başkanı Joe Biden son olarak İsrail-Filistin sorununun çözümünün iki devletli oluşumdan geçtiğini söyledi. Biden ayrıca Gazze’ye yeniden yapılanma için ciddi bir yardım sözü de verdi.

ABD Dışişleri Bakanı Blinken, temasları çerçevesinde bugün Ramallah’a da geçerek Filistin lideri Mahmud Abbas’la görüşecek. Blinken’ın Perşembe gününe kadar bölgede kalması bekleniyor.

11 gün süren saldırılarda ciddi kayıplar verildi

Sağcı bir siyasetçi olan Netanyahu, Filistin devleti ifadesini kullanmaktan ısrarla kaçınıyor. Öte yandan Hamas da ABD ve Batılı devletler tarafından terör örgütü olarak kabul ediliyor.

İsrail ve Filistin arasındaki son gerginlik, İsrail’in Doğu Kudüs’te bazı Filistinliler'i evlerinden çıkarma girişimi üzerine başlamıştı. Bunun üzerine Filistinliler'le İsrail polisi Mescid-i Aksa yakınlarına çatışmaya başladı. Ardından Hamas’ın İsrail’e roketler fırlatması ve İsrail’in Gazze’ye yönelik hava operasyonlarına başlamasıyla zirveye ulaşan gerginlik 11 gün süren çatışmalara dönüştü.

Çatışmalar sonucunda Gazze Şeridi’nde en az 253 kişi hayatını kaybederken bin 900’den fazla kişi de yaralandı.

İsrail tarafında da Hamas’ın attığı roketler nedeniyle 13 kişi hayatını kaybederken çok sayıda kişi yaralandı. Halk, aralıksız devam eden roket saldırıları nedeniyle günlerce sığınaklarda kaldı.

2 milyon kadar kişinin yaşadığı Gazze’de İsrail’in hava saldırıları nedeniyle çok sayıda bina yıkıldı ya da kullanılamaz hale geldi.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG