Erişilebilirlik

ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan Terör Raporu


Amerika Dışişleri Bakanlığı, terör saldırılarının sayısının 2014 yılında tüm dünyada yüzde 34 oranında arttığını bildiriyor. Bakanlığın yayınladığı rapora göre Irak, Afganistan ve Nijerya’daki terör eylemlerinin artması nedeniyle saldırılarda ölenlerin sayısı da yüzde 82 oranında yükseldi.

Dışişleri Bakanlığı’nın yıllık küresel terör raporuna göre 2014 yılında tüm dünyada 13 bin 463 terör eylemi yaşandı. Bu terör saldırılarında 32 bin 700 kişi yaşamını yitirirken 34 bin 700 kişi de yaralandı.

Raporda terör eylemlerinde ölenlerin sayısının artması, bu eylemlerin giderek daha ölümcül hale gelmesine bağlanıyor. Buna göre 2014’te 100’den fazla can alan 20 terör saldırısı düzenlendi. 2013 yılında ise ölü sayısının 100’ün üzerinde olduğu terör saldırısı sayısı sadece ikiydi.

2014 yılında ayrıca 9 bin 400 kişi, teröristler tarafından kaçırıldı. Bu sayı, 2013 yılında kaçırılanların üç katı.

Öte yandan rapor, terör bağlantılı ölüm ve adam kaçırma vakalarının en çok Irak’ta görüldüğünü vurguluyor. Bunun ana nedeni, IŞİD’in yükselişi ve örgütün Irak ve Suriye’de hızla toprak ele geçirmesi.

Nijerya’da ise 2014’te bin 300 kişi kaçırıldı ya da rehin alındı. Bu sayıya Chibok’ta bir yatılı okuldan kaçırılan birkaç yüz kız öğrenci de dahil. Rapora göre Nijerya’da 2013’te kaçırılanların sayısı 100’den azdı.

Nijerya’daki adam kaçırma vakalarının hemen hemen hepsinden Boko Haram örgütü sorumlu tutuluyor.

Raporun Afganistan’la ilgili bölümündeyse Taleban’ın giriştiği saldırıların 2014’te 3 bin 400 kişinin ölümüne, 3 bin 300’den fazla kişininse yaralanmasına neden olduğu yazılı.

2014’te en çok ölüme neden olan saldırılar IŞİD tarafından düzenlendi. IŞİD’i Taleban, Somali’deki militan örgüt El Şabab ve Nijerya’daki Boko Haram izliyor.

Cihatçı örgütlerin Türkiye sınırı yakınındaki faaliyetleri kaygı yaratıyor

Raporun Türkiye’ye ilişkin bölümünde özellikle Suriye’deki çatışmalar nedeniyle Türkiye’nin sınırları yakınında IŞİD, El Nusra Cephesi ve El Kaide bağlantılı örgütlerin faaliyetlerinden ötürü kaygılarını daha sık dile getirdiği yazılı. 2014 yılı boyunca Türkiye’nin Suriye’deki terör örgütlerine katılmak isteyen yabancı militanlara transit geçiş sağlayan bir kaynak haline geldiği belirtiliyor. Yabancı militanların ve terör şüphelilerinin Türkiye üzerinden Irak ve Suriye’ye geçişlerini kontrol altına alma çabalarını arttıran hükümetin havalimanlarında, sınır kapılarında ve sınır kasabalarında önlemleri sıkılaştırdığı bildiriliyor.

Türkiye’de faaliyet gösteren başlıca terör örgütlerinin PKK, DHKP/C ve Hizbullah olduğu belirtilen rapora göre Türkiye’deki terörle mücadele çabaları daha çok ülke içine yönelik ve PKK terörünü hedef alıyor. Türkiye’de terörizmin ‘Türk devletini ve Türk vatandaşlarını hedef alan saldırılar’ şeklinde, dar bir kapsamda tanımlanmasının Türkiye’nin küresel terörle mücadele çabalarını kısıtladığı da raporda ele alınıyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG