Erişilebilirlik

ABD Dışişleri’nden Barzani'ye Övgü


ABD yönetimi, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) lideri Mesut Barzani’nin bölgesel parlamentodan görev süresinin uzatılmamasını isteme kararını takdir ettiğini bildirdi.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert yaptığı yazılı açıklamada, “Başkan Barzani, en son IŞİD’i yok etmeye dönük ortak savaşımızda olduğu üzere, tarihi bir şahsiyettir ve halkının cesur bir lideridir. Bu karar, zorlu bir dönemde devlet adamlığına yakışır bir hareketi temsil ediyor” ifadesini kullandı.

Nauert açıklamasında, ABD’nin şimdi IKBY Başbakanı Neçirvan Barzani ve Başbakan Yardımcısı Kubad Talabani’yle aktif temas halinde olmayı arzuladığını belirtti.

Açıklamada şunlar kaydedildi:

“Birleşik ve federal bir Irak içerisinde güçlü bir IKBY, uzun vadeli istikrarı ve IŞİD’ın kalıcı biçimde yenilgiye uğratılması yolunda elzemdir. Tüm Kürt partilerini, kalan görev süresi üzerindeki meseleleri çözüme bağlama ve 2018 seçimlerine hazırlanma sürecinde IKBY’yi desteklemeye çağırıyoruz.

Irak Hükümeti ve yeni yönetimi altında IKBY’ye, aralarındaki devam eden sorunlara Irak anayasası altında çözüme kavuşturmak için acilen çalışma çağrısında bulunuyoruz. Son günlerde yaşanan güvenlik diyaloğunu memnuniyetle karşılıyor ve tüm ihtilaflar ve çatışmaların son bulmasını arzuluyoruz.”

Irak Başbakanı Haydar El Ebadi’nin, IŞİD’in toptan ve kalıcı yenilgiye uğratılması ve IŞİD sonrası istikrarlı bir Irak’ın ortaya çıkarılmasını sağlama çabalarında “güçlü liderliğini” desteklemeye devam ettiklerini vurgulayan Nauert, Ebadi’nin Irak anayasası altında IKBY’ye yeni diyalog başlatma ve ilave çatışmalardan kaçınmaya yönelik son kararını da memnuniyetle karşıladıklarını ifade etti.

Amerikalı sözcü, “Tüm Iraklılar yararına olacak şekilde bu konuları ele alırlarken, tüm taraflarla birlikte çalışmayı sürdüreceğiz. Tüm tarafların geleceği bakması ve Irak anayasası altında ihtilaflara barışçıl çözümlere odaklanmalarının zamanı” dedi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG