Erişilebilirlik

ABD ekonomisi beklentilerin üstünde büyüdü, işsizlik azaldı 


ABD ekonomisinde beklenenden hızlı büyüme ve işsizlik maaşına başvuruların azalması ülke ekonomisine dair olumlu mesajlar olarak değerlendiriliyor.
ABD ekonomisinde beklenenden hızlı büyüme ve işsizlik maaşına başvuruların azalması ülke ekonomisine dair olumlu mesajlar olarak değerlendiriliyor.

ABD ekonomisi ikinci çeyrekte beklenenden daha hızlı büyüdü. İşgücü piyasası dayanıklılığı tüketici harcamalarını desteklerken, işletmeler ekipman yatırımlarını arttırarak potansiyel olarak çok korkulan durgunluğu uzak tutmuş oldu.

ABD Ticaret Bakanlığı'nın tahminine göre, gayrisafi yurtiçi hasıla geçen çeyrekte yıllık bazda yüzde 2,4 oranında arttı. Ekonomi, Ocak-Mart ilk çeyreğinde yüzde 2 oranında büyümüştü. Reuters haber ajansının anketine katılan ekonomistler, GSYİH'nın yüzde 1,8 artacağını tahmin ediyordu.

Konut piyasası ve imalat dışında ekonomi, ABD Merkez Bankası’nın (FED) enflasyonla mücadele ettiği Mart 2022'den bu yana yaptığı 525 baz puanlık faiz artışını büyük ölçüde atlattı.

Ekonomistler 2022'nin sonlarından bu yana bir gerileme öngörüyorlardı; ancak fiyat baskılarının gerilemesiyle, bazıları artık FED tarafından öngörülen ‘yumuşak iniş’ senaryosunun uygulanabilir olduğuna inanıyor. FED dün politika faizini 25 baz puan arttırarak yüzde 5,25-5,50 aralığına yükseltti.

Öte yandan bugün ABD Çalışma Bakanlığı tarafından açıklanan verilere göre 22 Temmuz ile biten haftada ilk kez işsizlik maaşına başvuranların sayısı 7 bin kişi azalarak, 221 bine geriledi.

Şirketler, COVID-19 salgını sırasında eleman bulma konusunda sıkıntı yaşadıkları için artık işçi çıkarmıyor. Eğlence ve konaklama sektöründeki istihdamsa, pandemi öncesi seviyelerin altında kalıyor.

ABD ekonomisi beklentilerin üstünde büyüdü, işsizlik azaldı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:31 0:00

İlk haftadan sonra işşsizlik maaşı almaya devam eden kişi sayısı, 15 Temmuz ile biten haftada 59 bin düşerek 1 milyon 690 bine geriledi. 2022'de ve bu yılın başlarında teknoloji ve finans sektörlerinde yaşanan geniş çaplı işten çıkarmalara rağmen, başvurular tarihin en düşük seviyelerinde kalmayı sürdürüyor.

Bu da işten çıkarılanlardan bazılarının hızla iş bulduğu anlamına geliyor.

Haziran ayında yüzde 3,6 olan işsizlik oranı, son yılların en düşük seviyelerine yakındı. Ancak bazı ekonomistler, yüksek borçlanma maliyetlerinin önünde sonunda tüketicilerin harcamalarını borçla finanse etmelerini zorlaştıracağını savunarak, bir resesyonun ufukta olduğuna inanmayı sürdürüyor.

Ekonomistler ayrıca bankaların kredileri sıkılaştırdığını ve pandemi sırasında biriken fazla tasarrufların tükenmeye devam ettiğini kaydediyor. İş piyasasındaki büyümenin yavaşlamasının ücret artışlarını azalttığı da görülüyor.

Forum

STÜDYO VOA

ABD’nin inşa ettiği geçici liman üzerinden Gazze’ye yardım sevkiyatı başladı - 17 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG