Erişilebilirlik

ABD Ekonomisinde Geçtiğimiz Hafta


ABD Ekonomisinde Geçtiğimiz Hafta
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:46 0:00

ABD piyasaları oldukça zor bir haftayı geride bıraktı. Hisse endekslerinde perşembe günü sert düşüşler yaşandı.

Bir önceki hafta Başkan Trump ve Kuze Kore Lideri Kim Jong Un arasında patlak veren kriz yüzünden düşüşe geçen endekseler hafta başında toparlanmaya başlamıştı ancak dün piyasalar Trump’ın ekonomik konulardaki baş danışmanı Gary Cohn’un istifa edebileceğine dair çıkan dedikodular yüzünden değer kaybetti.

İki hafta önce rekor kıran ve Amerika’nın en büyük şirketlerinin hisselerinin işlem gördüğü Dow Jones endüstriyel endeksi, bu dedikodular yüzünden en sert düşüşü gerçekleştiren endeksti. Yılın en kötü ikinci düşüşünü gerçekleştiren endeks, 274 puan düşerek mayıs ayından bu yana en düşük seviyesine indi. Her ne kadar Cohn istifa dedikodularını yalanladıktan sonra endeks toparlansa da Wall Street’te kaygılar giderek büyüyor. Yatırımcılar Virginia’daki şiddet olaylarına beklenen tepkiyi vermediği için Kongre’nin, Başkan Trump’un iş dünyasını destekleyen politikalarının yanında durmayacağını düşünüyor. Başkan Trump’un seçim sırasında verdiği, iş dünyasını sevindiren vergi kesintisi vaatleri, birçok şirketin hisselerinin Trump’ın göreve gelmesinden bu yana yükselmesine yol açtı. Hatta bu duruma Trump Trade denilmeye başlandı, ama bir kez daha bazı uzmanların haklı olabileceğini görüyoruz. Wall Street’te bir grup var ki, onlar bu durumun yapay bir yükseliş olduğunu ve Amerikan piyasalarının 2008’deki gibi bir krizin eşiğinde olduğunu düşünüyorlar.

Amerika’nın önde gelen iş adamlarının Washington’u kınayan ve Charlotsville’de yaşanan olayları eleştiren bir tavır alması da dikkat çekiyor. Birçok CEO, Başkan’ın “iki taraf da suçlu” yorumlarına sıcak bakmadı. Ünlü iş adamı Rupert Murdoch ‘un oğlu James Murdoch bu grubun başını çekenlerden. Murdoch ırkçılığa karşı olan bir sivil toplum örgütüne 1 milyon dolarlık bir bağış yaptı ve sahibi olduğu FOX kanalından yaptığı çağrıda da, diğer iş adamlarını yardıma çağırdı.

Hafta başında ise Amazon.com'dan gelen haberler gündemi meşgul ediyordu: Amazon’un büyük rakibi Walmart’ın beklentilerin üzerinde gelen çeyrek raporu salı günü piyasaları dalgalandırdı. Walmart Amazon’la mücadele edebilmek için genişlettiği online satış platformu sayesinde ikinci çeyrekte satışlarında %60 oranında artış gerçekleştirdi. Ayrıca Walmart, ‘Jet.com’ adlı, temizlik ürünleri satan online platformu da bünyesine katarak Amazon’un “tek düğme” olarak sunduğu temizlik ürünü satış pazarına da rakip olduğunu gösterdi. Amerikalı araştırma kuruluşu comScore’un temmuz ayı verilerine göre Amazon sayfasına geçen ay 180 milyon kişi girmiş. Onu 90 milyon kişi ile E-Bay ve Walmart izliyor. Kısaca bu rakamlara baktığımızda Amazon hala sektörün lideri olsa da, bünyesine kattığı bazı şirketlerin içinde bulunduğu mali güçlükler, Amazon yöneticilerinin yeni stratejilerle önümüzdeki çeyrekte bu farkı korumak için çalışmalarına yol açacak gibi görünüyor.

STÜDYO VOA

Adams soruşturmasında sorgulanacak yeni Türk işadamları var mı? – 30 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG