Erişilebilirlik

ABD’de ev sıkıntısı ve yüksek faiz oranları konut satışlarını etkiliyor


ABD’de yüksek seyreden enflasyon oranları ve yüksek konut fiyatları halkın ev satın alma konusundaki cesaretini kırıyor.
ABD’de yüksek seyreden enflasyon oranları ve yüksek konut fiyatları halkın ev satın alma konusundaki cesaretini kırıyor.

Bugün yayınlanan yeni verilere göre, ABD’de yüksek seyreden enflasyon oranları ve yüksek konut fiyatları halkın ev satın alma konusundaki cesaretini kırıyor. Bu nedenle ABD’li müteahhit firmaların güveni bu yıl ilk kez geriledi.

Ulusal Müteahhitler Birliği/Wells Fargo Konut Piyasası Endeksi, Temmuz ayında 56 ile 13 ayın zirvesine ulaştıktan sonra Ağustos ayında 50'ye geriledi.

Reuters anketine katılan ekonomistler, güven endeksinin 56 puanda kalmasını beklediklerini ifade etmişlerdi.

ABD Merkez Bankası’nın (FED), enflasyonla mücadele kapsamında faiz oranlarını toplamda 525 baz puan arttırmasıyla birlikte konut faizlerinin yüzde 7’ye yükselmesine rağmen konut arzındaki sıkıntılar nedeniyle söz konusu güven endeksi yüksek kalmaya devam etmiş ve yılın ilk yarısında artmıştı. Uzmanlar birçok evsahibinin de şu aşamada yüksek faizler nedeniyle evlerini satışa çıkarma konusunda isteksiz davrandıklarını belirtiyor.

Tüm müteahhit firmaların dörtte biri Ağustos ayında satışları desteklemek için fiyat indirimine gitti. Buna ek olarak, firmaların Temmuz ayında 59 olan satış beklentileri önümüzdeki altı ay için 55'e düştü ve bu da inşaatçıların alıcıları teşvik etmek için fiyatları düşürme oranının daha da artabileceğini gösteriyor. Öte yandan daha fazla fiyat indiriminin, ABD Merkez Bankası’nın enflasyonu kontrol altına alma süreci açısından pozitif bir gelişme olacağı yorumları yapılıyor.

Konut fiyatlarındaki yüzde 7,7’lik yıllık artış son olarak yüzde 3,2 olarak açıklanan enflasyon konusunda da etkili olan kalemlerden biri oldu. Uzmanlara göre konut fiyatlarını düşürmenin yollarından biri de ülke genelindeki 1,5 milyonluk konut eksiğini gidermek için firmaların daha fazla konut inşa etmesi olarak gösteriliyor.

Forum

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG