Erişilebilirlik

ABD Genelkurmay Başkanı: 'Irak Ordusu Yavaş'


ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Martin Dempsey
ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Martin Dempsey

Amerika Genelkurmay Başkanı Orgeneral Martin Dempsey, IŞİD’le mücadelenin “taktik açmazda” olduğunu açıkladı.

Berlin’de bulunan Dempsey, gazetecilere yaptığı açıklamada, koalisyon üyeleri ve teröristlerin yaşadığı bazı zorlukların, iki tarafa da kazanım sağlayacak başarı fırsatı tanımadığını söyledi.

Orgeneral Dempsey, Irak hükümeti içinde yaşanan iç çekişmelerin ordu komuta yapısında değişimlere neden olduğunu ve bunun lojistik sorunlar oluşturduğunu belirtti.

Genelkurmay Başkanı Dempsey, IŞİD’e karşı zafer kazanmanın önemli payının, “Iraklılar’ın (dağınık) evlerini toplayıp” yeni operasyonlara hazır olmasına bağlı olduğunun altını çizdi.

Musul’a giden yol üzerinde bulunan petrol kenti Beyci, aylardır Irak ordusu ve IŞİD militanları arasında el değiştiriyor. Irak ordusu, Mayıs ayında IŞİD saldırısı sonucu Anbar ilinin merkezi Ramadi’den çekilmişti. Ordu, Sünni kenti kuşatmak amacıyla karargahını yakındaki bir kasabaya kurdu.

ABD Genelkurmay Başkanı Dempsey, Irak ordusu Ramadi’den çekildiği sırada görevde olan komutanların değiştirildiğini, ordunun ihtiyacı olan silahların da kendilerine sağlandığını söyledi.

Pentagon’un Irak ordusunun IŞİD’e tepki verme konusunda yavaş davrandığı konusundaki görüşünü yineleyen Orgeneral Dempsey, bu yavaşlığı siyasi ortama bağladı.

“Irak ordusu ülkenin yönetildiği hızda hareket ediyor” diye konuşan Dempsey, ordunun askeri yeteneklerinin fırsat tanıdığı hızda hareket etmediğinin altını çizdi.

Irak ordusunun IŞİD’e yönelik ataleti, son bir ay içinde bir başka Amerikalı komutan tarafından da dile getirilmişti. Kara Kuvvetleri Komutanlığı’ndan emekli olmaya hazırlanan Orgeneral Ray Odierno geçen ay koalisyon tarafından düzenlenen hava saldırılarının IŞİD’in saldırılarını büyük ölçüde engellediğini söylese de askeri anlamda tarafların yenişemediği bir açmaz yaşandığını söyledi.

Amerika’nın Irak’a kara birlikleri göndermesi gerekip gerekmediği sorulan Odierno, Irak’taki mücadelenin önümüzdeki aylardaki beklentileri karşılayacak düzeyde ilerlemediğini belirtti. Odierno, Amerikan askerlerini Irak ordusunun içine yerleştirip o şekilde sonuç alma yollarının denenebileceğini söyledi.

Orgeneral Martin Dempsey de genelkurmay başkanı olarak son uluslararası ziyaretlerini gerçekleştiriyor. Dempsey ziyaretleri boyunca Türkiye ve Estonya’ya da uğrayacak. ABD Genelkurmay Başkanı’nın ziyaretleri sırasında NATO’nun güney kanadında IŞİD’le tehdidi ve Doğu Avrupa’daki Rusya tehdidi ele alınacak.

Dempsey’den sonra ABD Genelkurmay Başkanlığı görevine Deniz Piyadesi Orgeneral Joseph Dunford getiriliyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG