Erişilebilirlik

Guantanamo’nun En Yaşlı Tutsağı 18 Yıl Sonra Ülkesinde


18 yıl Guantanamo cezaevinden tutsak kalan Pakistan vatandaşı Seyfullah Paraça
18 yıl Guantanamo cezaevinden tutsak kalan Pakistan vatandaşı Seyfullah Paraça

Pakistan ve ABD, El Kaide ile bağlantılı olduğu şüphesiyle ABD tarafından 18 yıldır Guantanamo Körfezi'ndeki esir kampında yargılanmadan tutulan Pakistan vatandaşının bugün ülkesine döndüğünü açıkladı.

Guantanamo Cezaevi’ndeki en yaşlı mahkum olarak bilinen Seyfullah Paraça, 11 Eylül saldırılarının ardından ABD’nin başlattığı operasyonlar kapsamında, 2003 yılında Tayland’da yakalanmıştı.

İlk olarak Afganistan’da, Bagram’daki Amerikan üssüne gönderilen Paraça, 2004 yılında Küba’daki Guantanamo Körfezi’nde ABD donanma merkezine yollanmıştı.

Pakistan Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Yurtdışında gözaltına alınan bir Pakistan vatandaşının sonunda ailesine kavuşmuş olmasından dolayı mutluyuz” denildi.


Merkezi Londra’da olan insan hakları kuruluşu Reprieve’e göre, Guantanamo kampındaki en yaşlı tutuklu olduğu belirtilen 75 yaşındaki Paraça, 18 yıl süren tutsaklığı boyunca resmen hüküm giymedi.

Paraça’nın ülkesine iadesini doğrulayan ABD Savunma Bakanlığı’nın açıklamasında ise, Paraça’nın tutukluluğunun devam etmesinin artık, Amerika’nın güvenliğine yönelik “ciddi bir tehdit” karşısında koruma sağlayan bir unsur olmadığı belirtildi.

Hem ABD’de hem dünya çapında büyük tepki yaratan Guantanamo cezaevinde, 11 Eylül 2001 terör saldırıları soruşturması kapsamında yaklaşık 800 şüpheli tutsak edildi.


Tutsakların, yargı karşısına çıkarılmadan ve hüküm giymeden cezaevinde alıkonulmasına karşı tepkilerin doruk noktasına ulaştığı dönemde eski ABD Başkanı Barack Obama görevdeydi. Obama yönetimi, 2009 ile 2017 yılları arasında cezaevindeki tutsak sayısını ciddi oranda azalttı.

ABD Savunma Bakanlığı’na göre, şu an Guantanamo’da sadece 35 tutsak 11 Eylül saldırıları şüphelileri olarak gözaltında. Bunlardan 20’sinin bir başka cezaevine sevkedilebileceği belirtiliyor.

Üç tutsağın dosyası da serbest bırakılıp bırakılmayacaklarına karar verilmesi için Periyodik İnceleme Kurulu’nun değerlendirmesine uygun. Dokuzunun da askeri kurullarda inceleme süreçleri devam ediyor.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG