Erişilebilirlik

ABD Gülen Bağlantılı Suçlamalardan Rahatsız


ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby

Washington, Ankara’da Rus büyükelçiye düzenlenen suikastın ardından Türkiye’de, Amerika ve Fethullah Gülen bağlantılı suçlamaların ortaya atılmasından duyduğu rahatsızlığı Türk tarafına iletti.

Konunun Amerika Dışişleri Bakanı John Kerry’nin Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’yla yaptığı telefon görüşmesinde gündeme getirildiği bildirildi.

Amerika Dışişleri Bakanlığı sözcüsü John Kirby, günlük basın brifinginde bu konuya değindi ve Amerika'nın Sesi muhabiri Steve Herman'ın sorusuna şu yanıtı verdi: “Bakan Kerry, Fethullah Gülen Amerika’da yaşıyor diye, Amerika’nın gizli ya da açıktan, dünkü, kelimelerle ifade edilemeyecek suikasta karıştığı ya da destek verdiği yönünde Türkiye’de kullanılan söylemlerle ilgili kaygıları, Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu’yla görüşmesinde kendisine iletti.”

Türk yetkililer Rus Büyükelçi Andrey Karlov’un bir polis memuru tarafından öldürülmesinden doğrudan Fethullah Gülen’i ve onunla bağlantılandırılan örgütü suçluyor. Konu, Kerry ve Çavuşoğlu arasındaki telefon görüşmesinde gündeme gelmiş, Türk Dışişleri kaynaklarına dayandırılan haberlerde Çavuşoğlu’nun Kerry’ye, “hem Türkiye’nin hem de Rusya’nın saldırının arkasında FETÖ’nün olduğunu bildiğini” söylediği belirtilmişti.

Kerry'den taziye dileği

Öte yandan ABD Dışişleri Bakanı John Kerry yayınladığı yazılı açıklamada, Çavuşoğlu'yla yaptığı telefon görüşmesinde, Türkiye'de son günlerde yaşanan terör olaylarıyla ilgili taziye dileklerini iletti.

Kerry'nin Karlov cinayeti soruşturmasında yardım önerdiği belirtilen açıklamada ayrıca iki bakanın Suriye'de ateşkes ilanı, insani yardımların sürdürülmesi ve iç savaşı sona erdirecek siyasi görüşmelerin başlatılması çabalarını ele aldığı kaydedildi.

‘Gülen’in iadesiyle ilgili bir karar yok’

Brifingin ardından CNN televizyonuna konuk olan Kirby “Kerry Gülen’in iadesini düşünecek mi?” sorusunu yanıtladı. ABD Dışişleri sözcüsü, bu konudaki resmi söylemi tekrarladı ve iade sürecinin devam ettiğini hatırlattı. “Bu gerçeklere, kanıtlara dayandırılmalı” diye konuşan Kirby, konunun değişik şekillerde defalarca kendilerine getirildiğini ve Türk yetkililerin kaygılarını anladıklarını söyledi. “Şu ana kadar iadeyle ilgili bir karar alınmadı” diye konuşan John Kirby, bununla birlikte Türkiye’de cinayetle ilgili olarak Amerika ve Gülen bağlantılı ­söylemlerden duyulan kaygıların Kerry tarafından Çavuşoğlu’na iletildiğini açıkladı. Kirby, böyle bir bağlantının asılsız iddia olduğunun altını çizdi.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG