Erişilebilirlik

Hükümet Bütçe Tasarısı Kongre'den Geçti


Demokratlar'ın kontrolundaki ABD Temsilciler Meclisi haftanın son gününde, rekor düzeyde askeri fon sağlayan ve Ukrayna'ya acil yardım gönderen 1,66 trilyon dolarlık hükümet bütçe tasarısını kabul etti.

Senato'nun önceki gün kabul etmesinin ardından 30 Eylül'de sona erecek mali yıl için hazırlanan harcama tasarısı 201’e karşı 225 oyla kabul edildi. Temsilciler, büyük oranda partileri çizgisinde oy kullandı.

4 bin sayfayı aşan bütçe tasarısı iki gün önce, Senato’da Azınlık Lideri Mitch McConnell dahil 50 Senato Cumhuriyetçisi’nden 18'inin desteğiyle 29’a karşı 68 gibi iki partili bir oyla geçti.

Temsilciler Meclisi'nde bugünkü oylamada ise 213 Cumhuriyetçi’den sadece dokuzu tasarıyı destekledi.

Yasa tasarısı Savunma Bakanlığı'nın geçen yıl 740 milyar dolar olan bütçesini 858 milyar dolara çıkarıyor.

Ukrayna için yaklaşık 45 milyar dolarlık askeri ve ekonomik yardım paketi de tasarı kapsamında onaylanmış oldu. Yardım Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski’nin Washington’a yaptığı ziyareti izledi.

Ulusal güvenlik kaygıları Kongre üyelerini, tasarıya Çin'e ait sosyal medya uygulaması TikTok'un federal hükümet cihazlarında kullanımını yasaklayan bir hüküm eklemeye de sevk etti.

Askeri olmayan bir dizi program için 2022 mali yılında 68 milyar dolar olmak üzere yaklaşık 800 milyar dolar ayrılacak.

Tasarıda yer alan diğer önemli harcama kalemleri arasında doğal afet mağdurları için 27 milyar dolardan fazla kaynak, uyuşturucu bağımlılığıyla mücadele edenlere yönelik fonlarda büyük bir artış ve 2021'de yürürlüğe giren bir tasarıyla mümkün kılınan büyük altyapı projelerinin yürütülmesine yardımcı olacak fonlar yer alıyor.

Başkan Joe Biden, engelli öğrenciler için daha fazla yardım, işçi haklarını korumak için ek fon ve daha fazla iş eğitimi kaynağının yanısıra aileler, savaş muharipleri ve aile içi şiddetten kaçanlar için daha uygun fiyatlı konutları da içeren yasayı imzalayacağını söyledi.

Oylama, son iki yıl boyunca Biden'a büyük zaferler kazandıran 117’nci dönem ABD Kongresi'nin her anlamda kapanışına işaret etti.

Bu zaferler arasında dev bir COVID-19 yardım teşvik tasarısı, yıllardır kabul edlen ilk büyük altyapı yatırım paketi ve iklim değişikliğiyle mücadele için milyarlarca dolar yatırım yapan yasa tasarısı yer aldı. Dar kapsamlı bir silah kontrol tasarısı da yasalaştı.

Bu işlerin bir kısmı iki partili bir şekilde yapılmış olsa da bugün kabul edilen 1,66 trilyon dolarlık finansman tasarısında durum böyle değildi. Temsilciler Meclisi'ndeki Cumhuriyetçi muhafazakarlar ve Senato'daki bazı muhafazakarlar, tasarıya karşı çıktı.

Kongre'deki tıkanıklığın gelecek yıl Cumhuriyetçiler’in Temsilciler Meclisi'nde az bir farkla çoğunluğu ele geçirmesiyle daha da derinleşmesi muhtemel.

Aşırı sağcı Cumhuriyetçiler, bu "torba" harcama tasarısının gerçekleştiremediği derin iç harcama kesintileri istiyorlardı. Bu isimler, tasarıyı destekleyen Senato Cumhuriyetçileri’nden herhangi biri tarafından sunulan herhangi bir yasaya karşı çıkma tehdidinde bulundu.

Temsilciler Meclisi'ndeki pek çok Cumhuriyetçi de tasarı üzerindeki müzakereleri 2023 Ocak ayında çoğunluğu elde edene kadar ertelemek istemişti.

STÜDYO VOA

El Chapo’nun oğluna Teksas’ta baskın – 26 Temmuz
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG