Erişilebilirlik

ABD Hükümeti Kapanma Tehlikesinde


ABD Senatosu, Obama yönetiminin sağlık reformu yasasının ana maddelerini erteleyen Temsilciler Meclisi bütçe tasarısını reddetti.

Ancak Temsilciler Meclisindeki Cumhuriyetçi çoğunluk yine sağlık reformunu erteleyen bir bütçe tasarısı çıkaracaklarını ve onay için Senatoya göndereceklerini bildirdi.

Demokratların kontrolundaki Senatonun ise böyle tasarıyı yine reddedeceği kesin
Amerikan Kongresi’nde bu gece yarısına kadar anlaşma sağlanamazsa devlet daireleri Salı günü kapanma noktasına gelecek
.
Bütçe üzerindeki anlaşmazlık Cumhuriyetçi Kongre üyelerinin Başkan Barack Obama’nın birinci döneminde kabul edilen sağlık reformu yasasına itirazından kaynaklanıyor. Cumhuriyetçiler yasanın uygulamaya geçiş tarihini ertelemek ya da yasa nedeniyle ortaya çıkabilecek kamu harcamalarına kaynak ayırmak istemiyor. Sağlık reformu, sigortası olmayan milyonlarca kişiye sağlık hizmetlerinden yararlanma şansı veriyor.

Demokratlar, sağlık reformunun yasalaştığına dikkati çekiyor ve yoksullara ucuz ve devlet tarafından sübvanse edilen sağlık sigortası alma şansı tanıdığı için destekliyorlar.

Cumhuriyetçiler ise reform paketinin karmaşık olduğunu ve yürürlüğe girebilecek durumda olmadığını söylüyorlar. Cumhuriyetçiler, özellikle küçük işletmeler üzerinde ek bir yük getireceği ve yeni vergilere yol açacağı gerekçesiyle yasanın ekonomiyi de olumsuz yönde etkileyeceği görüşünü savunuyor.

Eğer Kongre gece yarısına kadar anlaşma sağlayamazsa Salı günü görevi aciliyet arzetmeyen tüm devlet memurları ücretsiz zorunlu izine çıkarılacak ve bu yüzden de birçok devlet dairesinde işler durma noktasına gelecek.
Zorunlu ücretsiz izine çıkarılan memur sayısı bir milyonun üzerinde. Hükümet kapanırsa, müze ve parklar kapalı kalacak, vergi ve pasaport daireleri dahil birçok kamu kurumu Amerikalılara hizmet veremeyecek.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG