Erişilebilirlik

ABD İnsan Hakları Raporu’nu açıkladı; Blinken İsrail’e “çifte standart” uygulandığını reddetti


Antony Blinken, ABD'nin İsrail'in Gazze'de Hamas'a karşı yürüttüğü operasyonlarda insan haklarını ihlal ettiği iddialarını incelediğini söyledi. 
Antony Blinken, ABD'nin İsrail'in Gazze'de Hamas'a karşı yürüttüğü operasyonlarda insan haklarını ihlal ettiği iddialarını incelediğini söyledi. 

Yıllık İnsan Hakları Raporu’nu açıklayan ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Washington'un İsrail ordusunun Gazze'deki ihlallerine ilişkin iddialara "çifte standart" uyguladığını reddetti.

Blinken, raporu açıkladığı Dışişleri Bakanlığı brifinginde “Genel olarak, dünya genelinde insan hakları ve insan hakları koşullarına baktığımızda, herkese aynı standardı uyguluyoruz. Söz konusu ülkenin rakip, dost ya da müttefik olması bu durumu değiştirmez” dedi.

"Çifte standardımız var mı? Cevabım hayır" diyen Blinken, ABD'nin İsrail'in Gazze'de Hamas'a karşı yürüttüğü operasyonlarda insan haklarını ihlal ettiği iddialarını incelediğini söyledi.


Raporun “İsrail, Batı Şeria ve Gazze” dosyasında, Hamas’la devam eden çatışmaların, İsrail'deki insan hakları durumunu önemli ölçüde olumsuz etkilediği kaydedildi.

Raporda sıralanan önemli insan hakları sorunları, güvenilir bilgilere ve haberlere dayandırıldı. Bu sorunların bazıları şu şekilde sıralandı:

  • Yargısız infazlar dahil keyfi veya hukuka aykırı öldürmeler;
  • Zorla kaybetme;
  • Hükümet yetkilileri tarafından işkence veya zalimane, insanlık dışı veya aşağılayıcı muamele veya cezalandırma;
  • Ağır ve hayati tehlike arz eden cezaevi koşulları;
  • Keyfi tutuklama veya gözaltı;
  • Siyasi mahkumlar veya tutuklular;
  • Bir akrabanın işlediği iddia edilen suçlar nedeniyle aile üyelerinin cezalandırılması;
  • Bir çatışmada Hamas veya İsrail tarafından gerçekleşen, aralarında hukuka aykırı veya yaygın sivil ölümlerinin ve zararların, zorla kaybetmelerin veya kaçırmaların, işkencenin, fiziksel istismarların ve çatışmayla ilgili cinsel şiddetin veya cezalandırmanın da bulunduğu ciddi suiistimaller.


Rapor, İsrail hükümetinin bu ihlallere karışmış olabilecek yetkilileri tespit etmek ve cezalandırmak için bazı güvenilir adımlar attığına da dikkat çekti.

Raporda İsrail’den bahsederken, İsrail’in 1949 Ateşkes Anlaşması sınırlarının yanısıra Haziran 1967 savaşı sırasında işgal ettiği ve daha sonra iç hukukunu, yargı yetkisini ve idaresini genişlettiği Golan Tepeleri ve Doğu Kudüs topraklarını kapsadığı belirtildi.

Raporda, “ABD 2017 yılında Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanımış, 2019 yılında ise İsrail'in Golan Tepeleri üzerindeki egemenliğini tanımıştır. Bu raporda kullanılan dil, Kudüs'teki İsrail egemenliğinin belirli sınırları veya İsrail ile gelecekteki herhangi bir Filistin devleti arasındaki sınırlar dahil, çatışmanın tarafları arasında müzakere edilecek nihai statü konularında bir pozisyon ifade etme amacı taşımamakta” ifadeleri yer aldı.


İsrail’in 7 Ekim'de Hamas'ın düzenlediği ve 1.200 kişinin öldüğünü söylediği saldırıya karşılık olarak başlattığı saldırıda Gazze’deki sağlık yetkililerine göre en az 34 bin Filistinli hayatını kaybetti.

ABD Başkanı Joe Biden, sivil toplum kuruluşu World Central Kitchen ekibinin Nisan ayı başında İsrail saldırısında hedef alınmasının ardından, İsrail'i eleştirmişti.

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu ile telefonda görüşen Biden, ABD’nin Gazze politikasının, İsrail’in sivillerin ve yardım çalışanlarının korunmasına ilişkin atacağı somut adımlara bağlı olduğu mesajını vermişti.

  • 16x9 Image

    Dilge Timoçin

    Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Uluslararası İlişkiler mezunu Dilge Timoçin mesleğe 2000 yılında NTV'de başladı. 2008'de Habertürk TV'ye transfer oldu, dış haber sorumlusu olarak görev yaptı. ShowTV'de dış haber editörü ve spiker olarak çalışan Timoçin, sonrasında Al Jazeera Türk'e geçti; Al Jazeera İngilizce için prodüktörlük yaptı. Dilge Timoçin VOA Türkçe'ye katılmadan önce Reuters, Deutsche Welle gibi yabancı basın kuruluşlarıyla çalışıyordu

Forum

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG