Erişilebilirlik

ABD: ‘Irak’ın Kürtler'i Tehdit Ettiğine Yönelik Kanıt Yok’


Amerikalı askeri yetkililer, Irak güvenlik kuvvetlerinden Kürt Bölgesel Yönetimi’ne (IKBY) tehdit mesajı yollandığı yönünde ellerinde kanıt olmadığını bildirdi.

Uydu bağlantısıyla Pentagon muhabirlerinin sorularını yanıtlayan koalisyon komutanlarından Tümgeneral Robert White, “Irak güvenlik kuvvetleri komuta kademesinden Kürt Bölgesel Yönetimi’ne tehdit içerikli mesaj yollandığı yönünde elimde sıfır kanıt var” diye konuştu. White, Amerika’nın Sesi Pentagon muhabirinin bu yöndeki sorusuna yanıt verdi.

Irak’ın kuzeyinde yapılan referandumun ardından Kürt Yönetimi, Irak ordusunun Musul ve Kerkük’e saldıracağına ilişkin ciddi istihbarat aldıklarını açıklamıştı.

IKBY istihbarat örgütü olan Kürdistan Bölgesel Güvenlik Konseyi açıklamasında, Irak güçlerinin Kerkük ve Musul'a saldıracağı yönünde bilgi aldıkları kaydedilmişti. Twitter’da da yayınlanan açıklamada ayrıca, “Irak güçlerinden, federal polis ve milis güçleri de dahil, Kerkük ve Musul’un kuzeyine saldıracaklarına yönelik tehlikeli mesajlar alıyoruz” denildi.

IKBY güvenlik kaynakları, saldırı riskinin yüksek olduğunu iddia etmişti. Kaynaklar, Musul’un kuzeyinde, peşmergelerin elinde bulunan Musul barajının ve Kerkük’ün hedef alındığını öne sürmüştü. Bağdat hükümetinin, barajın Kürtlerin elinde olmasının kendisine karşı risk oluşturduğu düşüncesinde olduğunu savunan kaynaklar, Kürt güçlerin de bölgede hazırlık yaptığını söyledi.

Kerkük’ün Havice ve Dıbız kasabalarının Irak ordusunun hedefinde olduğunu söyleyen kaynaklar, peşmergelerin bölgeye yığınak yaptığını, tank ve ağır silahlarla birlikte 60 bine yakın peşmergenin bölgeye sevk edildiğini bildirmişti.

Bu arada Havice civarında bulunan Şii milis gücü Haşdi Şaabi’nin de saldırı hazırlığında olduğu iddia edildi. Amerika’nın Sesi’ne bilgi veren bölgede görev yapan Peşmerge komutanı, Haşdi Şabi liderlerinin Kürt mevzilerine yönelik, ‘size karşı savaş başlattık’ şeklinde anonslar yaptığını söyledi.

Pentagon muhabirlerinin sorularını yanıtlayan Amerikalı Tümgeneral, Havice’deki operasyonda da ana amacın Irak güvenlik güçleriyle Kürt güçlerini mümkün olduğunca birbirine yakınlaştırarak IŞİD’e elden geldiğince az manevra alanı bırakmak olduğunu belirtti.

ABD’nin IŞİD’le mücadele koalisyonu özel temsilcisi Brett McGurk de, Twitter üzerinden yayınladığı mesajda “Bugün Irak kuvvetleri Havije cephesinden, Rawa’yı ve Kaim’i kurtarmak ve Irak-Suriye sınırını güvence altına almak için Anbar’ın batısına ilerliyor” şeklinde bir mesaj attı.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG