Erişilebilirlik

ABD’den İran’a Kadın Hakkı İhlalleri Yaptırımları


ABD Maliye Bakanlığı
ABD Maliye Bakanlığı

ABD Maliye Bakanlığı bünyesindeki Yabancı Varlıkların Kontrolu Dairesi (OFAC), Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla kadınlara ve kız çocuklarına karşı ciddi insan hakları ihlallerinden sorumlu İranlı yetkililere yeni yaptırımlar açıkladı.

ABD Maliye Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, iki İranlı üst düzey hapishane görevlisine, İran ordusu komutanına, İslam Devrim Muhafızları Teşkilatı’nda üst düzey bir yetkiliye ve kolluk kuvvetlerinin baskısına olanak sağlayan üç İranlı şirkete ve yöneticilerine yaptırım uygulandığı kaydedildi.

Açıklamada, Terörizm ve Mali İstihbarattan Sorumlu Maliye Bakanlığı Müsteşarı Brian Nelson’ın "ABD, ortakları ve müttefikleriyle birlikte, kadınlara ikinci sınıf vatandaş muamelesi yapan ve seslerini herhangi bir şekilde bastırmaya çalışan acımasız rejime karşı temel özgürlükleri savunan İranlı kadınların yanında yer alıyor. Kendi vatandaşlarına, özellikle de kadınlara ve kız çocuklarına yönelik taciz ve şiddeti sürdüren rejime karşı harekete geçmeye devam edeceğiz" ifadelerine yer verildi.

Bu son yaptırım kararı, İran'ın Kürdistan bölgesinde Eylül ayında sıkı kıyafet kuralları uygulayan ahlak polisi tarafından gözaltına alınan Mahsa Amini’nin hayatını kaybetmesinden sonra Tahran'ın, ülke çapında patlak veren protestolara yönelik baskısından bu yana İranlı yetkilileri hedef alan yaptırımların 10’uncusu.

Açıklamada ayrıca, İran hapishanelerinin kötü muamele, taciz ve can kayıplarıyla bilindiği belirtilerek, "Özellikle kadın mahpuslar cinsel şiddete, işkenceye ve diğer zalimane, insanlık dışı ve aşağılayıcı muameleye maruz kalıyor" denildi.

Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla alınan bu kararın, Avrupa Birliği, İngiltere ve Avustralya ile koordinasyon içinde alındığı da belirtilerek, İran rejiminin İranlı kadın ve kız çocuklarının insan hakları ve onurundan mahrum bırakılmasının hesabını verme konusunda ortak bir kararlılık gösterildiği kaydedildi.

Yaptırımlar kapsamındaki yasaklar

Bu karar kapsamında bu kişilerin ABD'de bulunan veya ABD'li kişilerin mülkiyetinde veya kontrolunda bulunan tüm mülkleri ve bu mülklerindeki çıkarlarına el konulurken, bunların OFAC'a bildirilmesi zorunlu kılınıyor. Ayrıca, bu kapsamdaki bir veya daha fazla kişinin doğrudan veya dolaylı olarak yüzde 50 veya daha fazlasına sahip olduğu kuruluşlar da bu karardan etkileniyor. Amerikalı bireyler tarafından veya ABD'den transit işlemler de dahil olmak üzere ABD içinde el konulan veya yaptırım uygulanan kişilerin mülkiyetindeki herhangi bir mülk veya çıkar içeren tüm işlemler de yasaklanıyor.

Ayrıca, bugünkü karar kapsamındaki kişilerle belirli işlemlerde bulunan kişilerin kendileri de yaptırımlara maruz kalabilecek veya icra takibine tabi tutulabilecek. Ayrıca, bir istisna uygulanmadığı sürece, önemli bir işlemi bilerek kolaylaştıran veya bu karar kapsamındaki kişilerden herhangi biri için önemli mali hizmetler sağlayan herhangi bir yabancı finans kuruluşu da ABD yaptırımlarına tabi olabilecek.

STÜDYO VOA

ABD Ordusu, Gazze açıklarında geçici iskeleyi kurdu - 16 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG