Erişilebilirlik

ABD IŞİD'e Karşı İlk Askeri Kaybını Verdi


Amerika ve Iraklı Peşmerge güçlerinin düzenlediği ortak operasyonda IŞİD’in elinde idam edilmeyi bekleyen en az 70 rehine kurtarıldı. Irak’ın kuzeyinde yaşanan çatışmada bir Amerikan askeri de öldü. Amerika IŞİD’e karşı giriştiği bir yıllık mücadelede ilk askeri kaybını verdi.

Pentagon’daki yetkililer, serbest bırakılan rehinelerin IŞİD’in işlettiği bir hapishanede tutulduğunu bildirdi. Rehinelerin “yakın bir zaman içinde idam edileceği” yönünde istihbarat alınması üzerine ortak operasyonun başlatıldığı açıklandı.

Üst düzey bir Amerikalı askeri yetkili Amerika’nın Sesi’ne yaptığı açıklamada, operasyona çok sayıda Peşmerge ve Amerikan askerinin katıldığını söyledi. Irak’taki Kürt Bölgesel Yönetimi’yle eşgüdüm içinde yürütülen operasyonda IŞİD’le ilgili önemli istihbarat toplandığı da kaydediliyor.

Asker ölümüne ve üst düzey komutanın Amerika'nın Sesi'ne yaptığı açıklamaya rağmen, Washington Irak'taki askerlerinin muharip görev üstlenmediğini savunuyor.

Ölen Amerikan askerinin kimliği açıklanmadı. Gelen bilgilere göre ağır yaralanan askerin derhal Irak’ta bir başka bölgeye nakledildiği, ancak kurtarılamadığı belirtildi.

Kurtarılan 70 rehineden 20’si Irak ordusunda görevli asker ya da polis. Amerikan tarafından yapılan resmi açıklamada, operasyonda beş IŞİD savaşçısının sağ, çok sayıda savaşçınınsa ölü ele geçirildiği bildirildi.

Pentagon sözcüsü Peter Cook, Çarşamba gecesi başlatılan operasyonun Kürt Bölgesel Yönetimi’nce talep edildiğini ve Havica bölgesinde IŞİD’in kontrolundaki hapishaneyi hedef aldığını söyledi.

Peşmerge güçleri, bir süredir Amerikan Hava Kuvvetleri desteğinde IŞİD’e karşı önemli ilerleme sağladı.

Amerika’nın yeni Genelkurmay Başkanı Orgeneral Joseph Dunford, geçen hafta bölgeyi ziyaret etmişti.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG