Erişilebilirlik

ABD’de İşsizlik Maaşı Başvuruları Arttı


ABD’de işsizlik maaşı için başvuruda bulunan Amerikalılar’ın sayısı geçen hafta beklentilerin üstünde arttı. Bu da yüksek borçlanma maliyetlerinin ekonomideki talebi düşürmesiyle işgücü piyasası koşullarının gevşemeye başladığının bir işareti olarak görülüyor.

Eyalet işsizlik maaşı yardımı için ilk kez başvuruların sayısı 8 Nisan'da sona eren haftada 11 bin artışla 239 bine yükseldi. Reuters'in anket yaptığı ekonomistler geçen hafta için başvuru sayısının 232 bin olacağı tahmininde bulunmuştu.

Hükümet tarafından geçen hafta yayınlanan verilere yapılan yıllık revizyonlar, işsizlik maaşına bu yıl şimdiye kadar daha önce tahmin edilenden çok daha yüksek talep olduğunu gösterdi ve bu, teknoloji endüstrilerinin yanısıra faiz oranlarına oldukça duyarlı diğer sektörlerdeki yüksek profilli işten çıkarmalarla uyumlu hale geldi.

Bununla birlikte, başvurular 270 bin seviyesinin altında kalıyor. Ekonomistler bunun aşılmasının işgücü piyasasında gerilemeye işaret edeceğini söylüyor. Geçen Cuma günü yayınlanan istihdam raporu, Mart ayında sağlam bir istihdam artışı hızı ve işsizlik oranının yüzde 3,5'e düştüğünü gösterirken, ücret artışları ılımlı kaldı.

Açık pozisyonlar yaklaşık iki yıldır ilk kez Şubat ayının sonunda 10 milyonun altına düşse de, her işsiz için 1,7 açık pozisyon vardı ve bu da işten çıkarılan bazı işçilerin iş bulmasını kolaylaştırıyordu.

Geçen ay iki bölgesel bankanın iflas etmesinin ardından kredi koşullarındaki sıkılaşmanın iş kayıplarına yol açtığına dair henüz bir işaret yok. Ekonomistler, restoranlar, barlar ve güzellik salonları gibi küçük işletmelerin kredi sıkışıklığından etkilenmesini bekliyor.

CME Group'un FedWatch aracına göre, mali piyasalar ABD Merkez Bankası’nın (FED) 2-3 Mayıs'taki politika toplantısında faiz oranlarını 25 baz puan daha arttırmasına sıcak bakıyor. Bu, muhtemelen FED’in 1980'lerin sonlarından bu yana en hızlı para politikası sıkılaştırma kampanyasındaki son oran artışı olacak.

FED geçen ay gösterge gecelik faiz oranını çeyrek puan arttırdı ancak mali piyasadaki çalkantıya karşı koyamayarak daha fazla faiz artışına ara vermenin eşiğinde olduğunu belirtti. FED politika faizini geçen Mart’tan bu yana sıfıra yakın seviyeden mevcut yüzde 4,75-5,00 aralığı olan 475 baz puana yükseltti.

İlk haftadan sonra yardım almaya devam eden kişi sayısı, 1 Nisan'da sona eren haftada 13 bin düşerek 1 milyon 810 bine geriledi.

STÜDYO VOA

El Chapo’nun oğluna Teksas’ta baskın – 26 Temmuz
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG