Erişilebilirlik

ABD’de İşsizlik Maaşı Başvuruları Üç Ayın En Düşüğü


ABD'de işsizlik maaşı için yeni başvuruda bulunanların sayısı geçen hafta son üç ayın en düşük seviyesine geriledi.
ABD'de işsizlik maaşı için yeni başvuruda bulunanların sayısı geçen hafta son üç ayın en düşük seviyesine geriledi.

ABD'de işsizlik maaşı için yeni başvuruda bulunanların sayısı geçen hafta son üç ayın en düşük seviyesine geriledi. İşten çıkarmalar da Aralık'ta yüzde 43 düşerek, ABD Merkez Bankası’nın (FED) faiz oranlarını arttırmayı sürdürmesini gerektirebilecek sıkı işgücü piyasasına işaret etti.

Çalışma Bakanlığı'nın bugün yaptığı açıklamaya göre, ilk kez eyalet işsizlik maaşı için başvuranların sayısı 31 Aralık'ta sona eren haftada 19 bin düşüşle mevsimsellikten arındırılmış olarak 204 bine geriledi.

ABD’de İşsizlik Maaşı Başvuruları Üç Ayın En Düşüğü
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:15 0:00

Bu sayı, Eylül ayı sonundan bu yana en düşük seviye. Reuters haber ajansının anketine katılan ekonomistler geçen hafta için bu sayının 225 bin olacağı tahmininde bulunmuştu.

Yıl sonu tatilleri nedeniyle yaşanan dalgalanma, başvuru verilerini de etkiledi. Dalgalanma nedeniyle, teknoloji sektörü ile konut ve finans gibi faiz oranına duyarlı sektörlerdeki bir dizi işten çıkarmalara rağmen başvurular çok düşük seviyelerde kaldı.

Ekonomistler, işten çıkarılanların başka bir iş bulmasını kolaylaştıran kıdem tazminatı paketlerinin ve hala güçlü olan işgücü talebinin, talepleri düşük tuttuğunu düşünüyor. Ayrıca pandemi sırasında işgücü bulmakta zorlanan şirketlerin işten çıkarmalara başlamadan önce işe alımları yavaşlatabileceğini söylüyorlar.

Çalışma Bakanlığı dün, Kasım ayı sonunda 10 milyon 458 bin açık pozisyon olduğunu ve bunun her işsiz kişi için 1,74 işe karşılık geldiğini bildirdi.

FED geçen yıl politika faizini 425 baz puan arttırarak sıfıra yakın seviyeden yüzde 4,25- 4,50 aralığına yükseltmiş ve 2007 yılı sonundan bu yana en yüksek seviyeye çıkarmıştı. Geçen ay ise, 2023'ün sonuna kadar borçlanma maliyetlerinde en az 75 baz puan daha artış öngördü.

Fed'in 13-14 Aralık tarihli politika toplantısının tutanaklarına göre, yetkililer işgücü piyasasının "çok sıkı" olmaya devam ettiğini belirtti. Birkaç yetkili, bazı iş bağlantılarının, son zamanlarda yaşadıkları işgücü kıtlığı ve işe alım zorlukları deneyimleri nedeniyle yavaşlayan üretim talebi karşısında bile, çalışanları ellerinde tutmaya istekli olacaklarını bildirdiklerini" ifade etti.

Çalışma Bakanlığı verileri ayrıca, ilk haftadan sonra yardım almaya devam eden kişilerin sayısının 24 Aralık'ta sona eren haftada 24 bin düşerek, 1milyon 694 bine gerilediğini ortaya koyuyor.

Aralık’ta 43 bin işten çıkarma

Küresel işe yerleştirme firması Challenger, Gray ve Christmas'ın bugün yayınladığı ayrı bir raporda da, Amerikalı işverenlerin Aralık ayında 43 bin 651 kişiyi işten çıkardıklarını ortaya koyuyor.

Bu da Kasım ayına göre yüzde 43’lük bir düşüş anlamına geliyor. Ancak toplam, 2021 Aralık ayına kıyasla yüzde 129 daha yüksek ve 2022'de açıklanan en yüksek ikinci aylık rakam oldu.

2022'nin tamamında işten çıkarmalar yüzde 13 artarak 363 bin 824'e ulaştı. Bu, firmanın verileri takip etmeye başladığı başladığı 1993 yılından bu yana kaydedilen en düşük ikinci yıllık toplam olmaya devam ediyor.

STÜDYO VOA

Biden’dan barışçı protesto ve hukukun üstünlüğü vurgusu – 2 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG