Erişilebilirlik

ABD'de İstihdam Beklenmedik Oranda Arttı


ABD Çalışma Bakanlığı'nın bugün açıkladığı istihdam raporu, Amerika'da istihdamın Ocak ayında hızla arttığını ve iş piyasasının dirençli olduğunu gösteriyor. Maaş artışlarının yavaşlamasının ise ABD Merkez Bankası'na (FED) enflasyonla mücadelede daha rahat davranmasına olanak tanıması bekleniyor.

Bakanlık raporu, tarım dışı istihdamın Ocak ayında 517 bin kişiye iş sağladığına işaret ediyor. Daha önce 223 bin olarak açıklanan 2022 yılı Aralık ayına ilişkin istihdam verileriyse revize edilerek 260 bin şeklinde değiştirildi.

İşsizlik oranı da yüzde 3,4’le 1969 yılından bu yana en düşük seviyeyi gördü.

Aralık ayında ortalama saatlik ücretler binde 4 oranında artarken bu oran, Ocak ayı için binde 3 olarak kaydedildi. Bu gerileme, maaşlardaki yıldan yıla artışın Ocak ayında yüzde 4,4 oranında artmasına neden oldu. Aralık'ta yıldan yıla ortalama maaş artışı yüzde 4,8 olarak açıklanmıştı.

Reuters haber ajansının anketine katılan ekonomistler, istihdamdaki artışın 185 bin, yıldan yıla maaş artışınınsa yüzde 4,3 olacağını tahmin etmişti. Ankete göre istihdamdaki artış tahminleri 125 bin ile 305 bin arasında değişiklik gösteriyordu.

Çalışma Bakanlığı İstihdam İstatistikleri Dairesi, Ocak ayı raporunda, yıllık maaş bordrosu temel ölçü değerlerindeki revizyona da yer verdi ve mevsimsel dalgalanmalara ilişkin verileri hariç tutmada kullandığı formülleri güncelledi.

Buna göre İstihdam İstatistikleri Dairesi, endüstri sınıflandırma sisteminde değişiklik yaptı. Bu değişiklik, istihdamda yüzde 10'luk bir miktarın farklı sektörlere dağıtılmasıyla sonuçlandı. İşsizlik oranının belirlenmesinde rol oynayan hanehalkı anketindeki yeni nüfus tahminleri de sisteme dahil edildi.

Bu durum, Ocak ayında yüzde 3,4 olarak belirlenen işsizlik oranının Aralık ayına ilişkin işsizlik oranı olan yüzde 3,5 ile kıyaslanamaz olması anlamına geliyor.

Başkan Biden istihdam raporunu memnunlukla karşıladı

Başkan Joe Biden, Ocak ayında 517 bin kişinin işgücüne katıldığını ve işsizlik oranının son 54 yılın en düşük seviyesi olan yüzde 3,4’e gerilediğini gösteren istihdam raporunun, ekonomi planının Amerikan ekonomisini güçlendirdiğinin kanıtı olduğunu kaydetti.

Biden, enflasyonun gerilemeye devam ettiğini ve reel maaşların artışını sürdürdüğünü, ancak fiyatları düşürmek için daha fazla çaba harcanması gerektiğini söyledi.

"Son iki yılda, hiçbir başkanın görev başındaki iki yılında başaramadığı kadar çok istihdam yarattık. Bu, tarihte, istihdamda iki yılda açık ara elde edilen en güçlü büyüme" diyen Biden, "Yolumuza devam ederken bazı engellerle karşılaşabiliriz, daha yapacak işimiz var" şeklinde konuştu ve reçeteli ilaç fiyatlarını düşürmek, altyapıyı yenilemek ve tedarik zincirlerini güçlendirmek için çalışmaların sürdüğünü vurguladı.

Başkan Biden, bir gazetecinin yüksek enflasyon oranının sorumlusu olup olmadığına ilişkin sorusuna, enflasyonun görev başına geldiğinde de yüksek olduğunu söyleyerek yanıt verdi ve şöyle konuştu:

"Enflasyonun suçunu üstleniyor muyum? Hayır. Çünkü enflasyon ben göreve başladığımda da yüksekti. Ben işbaşına geldiğimde ekonominin nasıl olduğunu hatırlıyor musunuz? İş piyasası kan kaybediyordu. Enflasyon yükseliyordu. Ülkemizde hiçbir şey üretmiyorduk. İşte bu nedenle enflasyonun sorumluluğunu üstlenmiyorum."

İstihdam raporu, maaş artışlarına odaklanan FED'in faiz oranlarındaki artışı daha düşük düzeyde tutmasına ve bu yıl ekonominin resesyona girme riskini azaltmasına olanak tanıyabilir.

FED Başkanı Jerome Powell, Çarşamba günü yaptığı açıklamada, ”Ekonomi, ciddi bir gerileme ya da işsizlikte çok büyük bir artış olmadan yüzde 2'lik hedef enflasyon oranına geri dönebilir” demişti. Maaş artışlarının yavaşladığı ve enflasyonun düşüş eğilimine girdiği bu dönemde Powell'ın bu görüşüne katılan ekonomistlerin sayısı da artıyor.

Bu hafta açıklanan hükümet verileri, Aralık ayı sonunda Amerika'da 11 milyon iş pozisyonunun açık olduğunu, her işsiz için 1,9 pozisyon bulunduğunu gösteriyordu. FED, Çarşamba günü faizleri 25 baz puan arttırarak faiz aralığını yüzde 4,50-4,75 aralığına yükseltti ve borçlanma maliyetlerindeki artışın devam edeceğini kaydetti.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG