Erişilebilirlik

ABD'de İstihdam Artışı Beklentinin Üstüne Çıktı


Amerika'da işverenler Ekim ayında beklenenden daha çok kişiyi istihdam etti ancak işsizlik oranının yüzde 3,7'ye çıkması, işgücü piyasası koşullarında bir miktar gevşemeye işaret etti. Bu da ABD Merkez Bankası'nın (FED) Aralık ayından itibaren daha düşük oranlarda faiz arttırmasına olanak tanıyabilir.

Çalışma Bakanlığı'nın istihdam raporuna göre tarım dışı istihdam geçen ay 261 bin arttı. Eylül ayının daha önce 263 bin olarak açıklanan artış rakamı ise 315 bin olarak revize edildi.

ABD'de İstihdam Artışı Beklentinin Üstüne Çıktı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:36 0:00

İşsizlik oranı Eylül ayındaki yüzde 3,5 seviyesinden yüzde 3,7'ye çıktı. Saatlik kazanç ortalaması Eylül ayındaki binde 3’lük artışının ardından Ekim'de binde 4 arttı.

Geçen yılki büyük artışların hesaplamadan düşmesiyle Eylül ayında yüzde 5 oranında artan ücretler Ekim ayında yıllık bazda yüzde 4,7 oranında yükseldi. Diğer ücret ölçütleri de enflasyon için iyiye işaret olarak geriledi.

FED Çarşamba günü faiz oranını 75 baz puan daha arttırmış ve enflasyonla mücadelenin borçlanma maliyetlerini daha da arttırmasını gerektireceğini söylemişti. Ancak FED, para politikasında son 40 yılın en hızlı sıkılaşmasında bir kırılma noktasına yaklaşıldığını da kaydetti.

İşverenlerin şirketlerden ayrılan işçilerin yerine yenilerini koyması nedeniyle yüksek borçlanma maliyetleri arasında iç talep yumuşasa da istihdam artışı güçlü kalmaya devam etti.

Ancak resesyon risklerinin artmasıyla birlikte bu uygulama yakında sona erebilir. Tedarik Yönetimi Enstitüsü'nün dün açıklanan anketi bazı hizmet sektörü şirketlerinin belirsiz ekonomik koşullar nedeniyle açık pozisyonları doldurmayı ertelediğini ortaya koydu.

Güçlü istihdam piyasası FED'in 1980'den beri en hızlı şekilde faiz oranlarını arttırdığı ve son 40 yılın en yüksek enflasyon oranıyla mücadele ettiği sırada karşılaştığı zorluklardan biri.

İstihdamın ve ücretlerin artması, işsizlik oranının düşmesi çalışanlar için iyiyken aynı zamanda fiyatların artmasına da neden oluyor.

Çalışma Bakanlığı tarafından açıklanan Ekim ayı istihdam raporu gelecek hafta yapılacak Kongre ara seçimleri öncesinde açıklanan son önemli ekonomik rapordu.

ABD'de kronik enflasyon birçok hanenin bütçesini olumsuz etkiliyor ve 8 Kasım’da yapılacak ara seçimlerin en önemli gündem maddelerinden birini oluşturuyor. Cumhuriyetçi adaylar Kongre'nin kontrolunu ele geçirmek için Demokratlar'a enflasyon üzerinden saldırıyor.

Başkan Joe Biden ve Kongre'deki Demokratlar ise daha önceki ekonomik gerileme dönemlerinden çok daha hızlı şekilde Amerikalılar'ın işlerini geri kazanmalarını sağlayan politikalarının başarılı olduğuna dikkat çekiyor.

Ancak bu mesaj enflasyonun Demokratlar'ın liderliği dönemindeki rekor artışı nedeniyle gölgede kalıyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG