Erişilebilirlik

ABD İstihdamında Güçlü Rakamlar


ABD’de işsizlik ve istihdam rakamları açıklandı. Haziran ayında tarım dışı istihdam 222 bin arttı. İşsizlik oranı ise binde bir yükselişle yüzde 4,4 oldu.

Çalışma Bakanlığı’nın açıkladığı verilere göre ücretler de 2016 Haziran ayına göre yüzde 2,5 arttı. Ücret artışlarının enflasyona göre zayıf kalması, ekonomi uzmanlarınca “hayal kırıklığı” olarak değerlendirildi.

Firmalar ise istedikleri yetenekteki işçileri alamamaktan yakınıyor. Şu ana kadar ücret artışları ise beklenenin altında.

Küresel ekonomi uzmanı Nariman Behravesh, tarım dışı istihdamın her ay 150-180 bin artmasıyla, ücretlerdeki yükselmenin gelecek yıl daha fazla olabileceğini söylüyor.

PNC Bank’ın baş ekonomisti Gus Faucher’e göre ise işverenlerin maaşları arttırması, ancak istedikleri kalitede çalışan bulmak daha da zor hale geldiğinde mümkün olacak.

Küresel reyting derecelendirme kuruluşu S&P’den Satyam Panday ise, ABD’de altı milyon istihdam açığı olduğuna ve doğru eğitim programlarıyla bu işlerin doldurulabileceğine dikkat çekiyor.

Haziran ayındaki tarım dışı istihdam artışı en çok sağlık, iş hizmetleri ve restoran sektöründe yaşandı.

Yüzde 4,4’lük istihdam oranı ise, Amerikalılar’ın ekonomideki olumlu haberlerden cesaret alarak iş aramaya başladığı şeklinde yorumlandı.

ABD’de yedi milyon kişi işsiz. 1 milyon 600 bin Amerikalı ise çalışmıyor ancak resmi olarak işsiz sayılmıyorlar. Zira son dört haftada iş arama girişimleri yok. 5 milyon Amerikalı tam zamanlı çalışmak istese de, sadece yarı-zamanlı iş bulabiliyor.

STÜDYO VOA

El Chapo’nun oğluna Teksas’ta baskın – 26 Temmuz
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG