Erişilebilirlik

ABD'den Kiev'e Tank Sevkiyatını Hızlandırma Girişimi


ABD Savunma Bakanlığı Pentagon'un Abrams tanklarının Ukrayna'ya gönderilmesini hızlandırarak en erken bu sonbaharda sevkiyatı hazır etmeye çalıştığı belirtildi.

Biden yönetimi Ukrayna'ya gelişmiş tank gönderme konusunda uzun süre çekimser kaldıktan sonra 31 adet M1 Abrams tankı gönderme sözü vermişti. Konuyla ilgili bilgilendirilen bir Kongre yetkilisine göre plan tankların gönderimini bir yıl kadar hızlandırıyor.

Bir Pentagon sözcüsü tankların teslimatının hızlandırılması konusunda yorum yapmayı reddetti. Savunma Bakanlığı daha önce teslimat için resmi bir tarih vermemiş, yalnızca teslimatın aylar alacağını söylemişti.

CNN televizyonuna konuşan Beyaz Saray Sözcüsü John Kirby, "Bunun üstünde çalışıyoruz. Süreci hızlandırmak için yapabileceğiniz bazı değişiklikler var" dedi.

Reuters'a konuşan Kongre yetkilisi, ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin’in teslimatı hızlandırmak için birçok seçeneği değerlendirdiğini ve bunların teslimat süresini bir yıl kadar kısaltabileceği sonucuna vardığını söyledi.

Austin'in değerlendirmiş olabileceği seçenekler arasında teslimat sırasında değişiklik yapmak ya da hassas ekipmandan arındırılmış, böylece Rus birlikleri tarafından ele geçirilerek incelenemeyecek ABD tanklarının kullanılması yer alıyor.

General Dynamics üretim hattı ayda 12 Abrams tankı üretiyor.

Abrams tanklarını değiştirmeye yönelik mali kaynaklar, Başkan Joe Biden yönetiminin ülkedeki silah stokları yerine endüstriden silah almasına izin veren Ukrayna Güvenlik Yardımı Girişimi (USAI) olarak bilinen bir fondan sağlanacak. Adını açıklamayan kaynaklar bir grup USAI fonunun bu ayın sonuna doğru hazır olacağını belirtti.

Ukrayna Savunma Bakanı Oleksiy Reznikov'un başdanışmanı Yuriy Sak Ocak ayı sonunda yaptığı açıklamada Ukrayna'nın, Batı ülkelerinden aralarında Alman Leopard ve Amerikan Abrams tanklarının da olduğu muharip tank tedarik sözü almasının ardından, bu kez ABD yapımı F-16'lar gibi dördüncü nesil savaş uçakları için bastıracağını belirtmişti. Başkan Biden ise Ukrayna'ya F-16 gönderilmeyeceğini söylemişti.

Kremlin, Batılı ülkelerin Ukrayna'ya verdiği tank sevkiyatı taahhütlerinin Amerika ve Avrupa'nın bir yıldır süren çatışmalara "doğrudan katılmasının" kanıtı olduğunu söylüyor. Amerika ve Avrupa ise bu iddiayı reddediyor.

Son olarak ABD'ya ait bir insansız hava aracı Rusya’ya ait Su-27 savaş uçağı tarafından geçtiğimiz günlerde Karadeniz'e düşürülmüş, Rus yetkililer bunun ABD'nin Ukrayna savaşına doğrudan müdahil olduğunun bir diğer kanıtı olduğunu söylemişti.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG