Erişilebilirlik

ABD Kongresi liderleri kısmi kapanmayı önlemek için 1,1 trilyon dolarlık bütçe tasarısı sundu


ABD Kongresi liderleri 1,1 trilyon dolarlık bir bütçe tasarısı açıkladı.
ABD Kongresi liderleri 1,1 trilyon dolarlık bir bütçe tasarısı açıkladı.

Günler süren bekleyişin ardından ABD Kongresi liderleri Perşembe günü erken saatlerde Savunma ve İç Güvenlik bakanlıkları ile diğer kurumlar için her iki partiden de destek gören 1,1 trilyon dolarlık bütçe tasarısı açıkladı. Hükümetin kısmen kapanmasını önlemek için Kongre üyelerinin iki günden az bir vakti var.

ABD Kongresi liderleri kısmi kapanmayı önlemek için 1,1 trilyon dolarlık bütçe tasarısı sundu
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:21 0:00

Cumhuriyetçiler’in kontrolündeki Temsilciler Meclisi, geniş kapsamlı paketi Cuma günü oylayacak. Bu da, Demokratlar’ın çoğunlukta olduğu Senato'ya, 1 Ekim'de başlayan mali yıl için 1,66 trilyon dolarlık ihtiyari hükümet harcamalarının yaklaşık üçte ikisini kapsayan altı yasa tasarısından oluşan paketi geçirmek için sadece saatler bırakmış olacak.

Senato'nun iki üst düzey müzakerecisi Demokrat Patty Murray ve Cumhuriyetçi Susan Collins yaptıkları açıklamada, "Bu son altı yasa tasarısı Bu son altı yasa tasarısı iki partinin ve iki tarafın uzlaşmasını temsil ediyor" dedi.

Açıklamada ayrıca, "Amerikan halkına yatırım yapacak, daha güçlü bir ekonomi inşa edecek, toplumlarımızı güvende tutmaya yardımcı olacak ve ulusal güvenliğimizi ve küresel liderliğimizi güçlendirecekler" ifadelerine yer verildi.

Kongre Bütçe Dairesi, ABD'nin açıklarının ve borçlarının önümüzdeki 30 yıl içinde önemli ölçüde artacağı uyarısında bulundu. Açıklamaya göre, ülkenin şu anda gayri safi yurt içi hasılanın (GSYH) yaklaşık yüzde 99'unu temsil eden 34,5 trilyon dolarlık ulusal borcunun büyüyerek, 2054 yılına kadar GSYH'nin yüzde 166'sına yükselebilme olasılığı gündemde.

Senato Çoğunluk Lideri Demokrat Chuck Schumer, Temsilciler Meclisi’ndeki Demokratlar ve Cumhuriyetçiler’in birlikte çalışması halinde Kongre'nin kapanmasını önleyebileceğinden "umutlu" olduğunu söyledi.

Sıkıştırılmış takvim, Schumer'in Senato’daki Cumhuriyetçiler’le tasarıyı hızlandırmak için anlaşmaya varamaması halinde, Cuma geceyarısı son teslim tarihinden sonra en azından kısa süreli bir kısmi kapanma riskini arttırdı.

Temsilciler Meclisi Başkanı Mike Johnson, ABD savunması ve sınır güvenliği için daha fazla harcama yapılmasından, Gazze'deki Filistinliler’e insani yardım sağlayan Birleşmiş Milletler yardım kuruluşuna ABD fonunun kesilmesine kadar Cumhuriyetçiler için bir dizi kazanımı övdü.

Johnson yasa metniyle birlikte yayınladığı açıklamada, "Bu yılki ödenek mevzuatı, Pentagon'u temel misyonuna odaklanmaya yönelterek ulusal savunmamızı güçlendirmeye yönelik ciddi bir taahhüttür" dedi.

Demokratlar, Cumhuriyetçiler’in bazı kesinti ve politika tedbirlerini engellediklerini ve çocuk bakım maliyetlerini düşürmeyi, küçük işletmeleri desteklemeyi ve opioid fentanil akışıyla mücadeleyi amaçlayan fonları öne çıkardıklarını söyledi.

Senato Tahsisat Komisyonu'nun Demokrat Başkanı Murray, "Amerikalı aileler ve ekonomimiz için büyük bir darbe niteliği taşıyan tuhaf kesintileri bertaraf ettik ve Amerikalılar’ın temel özgürlüklerini kısıtlayacak, dev şirketlere haksız bir avantaj sağlarken tüketicilere zarar verecek ve tarihi iklim eyleminde zamanı geri alacak çok sayıda aşırı politikayla mücadele ettik" dedi.

Zayıf çoğunluk

İki hafta önce Kongre, tarım, ulaşım ve çevre programlarını etkileyecek bir kapanmadan kıl payı kurtuldu.

Perşembe günü açıklanan metin, Johnson ve Schumer arasında prensipte varılan ve Demokrat Başkan Joe Biden'ın kanun olarak imzalama sözü verdiği anlaşmanın ayrıntılarını içeriyor.

Temsilciler Meclisi'nde 219-213 gibi zayıf bir Cumhuriyetçi çoğunluğa sahip olan Johnson, harcama tasarısını Senato'ya gönderebilmek için Demokratlar’ın oylarına güvenmek zorunda kalacak.

Aralarında daha sert harcama kesintileri isteyen sertlik yanlılarının da bulunduğu pek çok Cumhuriyetçi Temsilciler Meclisi üyesinin yasaya karşı çıkması bekleniyor.

Tasarı, İç Güvenlik ve Savunma bakanlıklarının yanı sıra, Dışişleri Bakanlığı ve vergi mükelleflerinin son başvuru tarihi olan 15 Nisan için hazırlanan ABD Vergi Dairesi (IRS) gibi kurumları da finanse edecek.

Forum

STÜDYO VOA

ABD’nin inşa ettiği geçici liman üzerinden Gazze’ye yardım sevkiyatı başladı - 17 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG