Erişilebilirlik

ABD Kongresi’nden TBMM'nin 100'üncü Yılı ve 23 Nisan İçin Kutlama Mesajı


Temsilciler Meclisi'nde, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nı kutlayan bir karar tasarısı onaylandı. 931 numaralı tasarıda, “Türkiye Cumhuriyeti halkı ve Türk asıllı Amerikalılar'ın Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı kutlarız” denildi.

Tasarı, Temsilciler Meclisi Türk Dostluk Grubu'nun eş başkanı Demokrat Partili Kongre üyesi Steve Cohen ve Cumhuriyetçi Partili Kongre üyesi Virginia Foxx tarafından hazırlandı. Tasarının hazırlanmasına Amerika Atatürk Derneği ve Amerika Türk Koalisyonu öncülük etti.

Kararda, “Modern Türkiye’nin ulusal bağımsızlık hareketine önderlik eden vizyon sahibi lideri Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde 23 Nisan 1920’de Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin resmen kurulduğu” ifade edildi.

Türkiye’ye ev sahipliği yapan Anadolu topraklarının binlerce yıldır medeniyetlerin beşiği olduğu vurgulanan kararda, Amerika’nın 4. Başkanı James Madison ve ülkenin kurucularının ABD Anayasası'nı hazırlarken, Anadolu medeniyetlerinden Likya’nın başkenti Patara’dan ilham aldıkları kaydedildi.

Kararda ayrıca, Osmanlı İmparatorluğu döneminde zarar gören ABD’yle diplomatik ilişkilere Atatürk’le birlikte devam edildiği belirtildi, Atatürk’ün 1922’de Amerikalı bir gazeteciye verdiği mülakatta Türkiye ve Amerika’nın egemenlik ve bağımsızlığa önem veren demokratik toplumlar olduğunu vurguladığı hatırlatıldı.

Tasarıda, Atatürk’ün “Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir” sözlerine de atıfta bulunuldu.

ABD'nin eski başkanlarından John F. Kennedy’nin Atatürk’ü olağanüstü liderlik ve askeri dehaya sahip, 20. yüzyılın en büyük liderlerinden biri olarak nitelediği sözlerine de tasarıda yer verildi.

Türk asıllı Amerikalılar'ın hukuktan sanata, iş dünyasından bilim ve akademiye kadar uzanan alanlarda yaptıkları önemli katkılarla ülkenin önemli bir parçası oldukları da belirtildi. Amerika’da yaşayan Türkler, iki ülkenin zengin kültürel mirası ve stratejik ortaklığının önemini vurgulayan iyiniyet elçileri olarak nitelendirildi.

Amerika Atatürk Derneği (Ataturk Society of America), Amerika Türk Koalisyonu'yla (Turkish Coalition of America) birlikte yazılı bir açıklama yaparak iki Kongre üyesine tasarıyı sundukları için teşekkür etti.

Açıklamada, tasarıyla birlikte, TBMM'nin açılışının 100'üncü yıldönümünün ABD Kongresi tarafından anıldığı ve Atatürk'ün ''Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir'' sözünün öneminin Kongre kayıtlarında sonsuza dek yer alacağı belirtildi.

ABD Kongresi’nin 23 Nisan mesajına buradan ulaşabilirsiniz.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG