Erişilebilirlik

ABD Kongresi Yeni Yasama Dönemine Başladı


Amerikan Kongresi, bugün yeni üyeleriyle yeni yasama dönemine başladı.

Bazıları Kasım ayında ilk kez seçilen yeni Kongre üyelerinin önünde çözüm bekleyen üç önemli sorun bulunuyor: Artan borçlar, bireysel silahlanma ve göçmenlik düzenlemeleri.

Bir önceki Kongre, önceki güne kadar ülkeyi mali uçurumdan kurtaracak plan konusunda oylamayı geciktirmişti. Cumhuriyetçi Parti’nin çoğunlukta olduğu Temsilciler Meclisi, zengin Amerikalılar’a uygulanan vergi indirimlerinin kaldırılmasına razı olmuştu.

Yeni Kongre’yi bekleyen en önemli sorun, halen 16,4 trilyon dolar olan borçlanma tavanının arttırılması olacak.

Federal hükümetin maaşları ve borçlarını ödeme konusunda iki ay yetecek bütçesi bulunuyor. İki ay sonra borçlanma tavanının yeniden yükseltilmesi gerekecek.

Başkan Barack Obama, borçlanma tavanının arttırılması konusunda Kongre’yle yeni bir pazarlığa girişmeyeceğini söylemişti.

20 Ocak’ta yeniden yemin ederek ikinci dönem görevine başlayacak olan Başkan Obama ayrıca bu ayın sonunda Kongre’ye bireysel silahlanmayı sınırlayacak yeni bir yasa tasarısı sunacak. Geçen ay Connecticut’ta bir ilkokula düzenlenen, 20’si çocuk 26 kişinin ölümüyle sonuçlanan silahlı saldırının ardından ülkede bireysel silahlanma karşıtı çağrılar artmıştı.

Obama ikinci döneminde Kongre’ye yeni bir göçmenlik reformu sunmayı da planlıyor.

Yeni Kongre’de Demokrat Partililer az da olsa sandalye kazanmış durumda. Senatör sayılarını arttıran Demokratlar Cumhuriyetçi Partililer’e karşı 45’e karşı 55 çoğunluğa sahip. Demokratlar, son seçimde 435 sandalyeli Temsilciler Meclisi’nde de sandalyelerini arttırmalarına rağmen yine azınlıkta kalacak. Bir önceki dönemde Temsilciler Meclisi’nde 242 sandalye sahibi olan Cumhuriyetçi Partililer, yeni yasama dönemine 234 sandalye sahibi olarak giriyor. Demokrat Partililerse yeni dönemde 201 sandalyeye sahip.

Yeni Temsilciler Meclisi’nde Cumhuriyetçi Partili John Boehner’in yine Meclis Başkanı seçildi. Senato’ya ise anayasa gereği Başkan Yardımcısı Joe Biden liderlik ediyor.

Yeni Kongre’de 12 senatör ve 84 milletvekili ilk kez görev yapacak. Amerikan Senatosu’nda ilk kez kadın üyelerin sayısı 20 oldu.

Yeni üyeler arasında Senato’ya ilk kez bir eşcinsel üye seçildi. Bunun dışında Temsilciler Meclisi’nde ilk kez bir Hindu üye yer alacak. Ayrıca yeni milletvekili seçilen Tammy Duckworth, Irak savaşı sırasında helikopterine bomba isabet etmesi sonucu bacağını kaybeden eski bir kadın asker. Tayland doğumlu Duckworth Temsilciler Meclisi oturumlarına tekerlekli sandalyeyle katılacak.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG