Erişilebilirlik

Kongre'den Eşcinsel Evlililiği Koruyan Tasarıya Onay


ABD Temsilciler Meclisi, Amerika'da eşcinsel evliliklerin federal düzeyde tanınmasını sağlayan yasa tasarısına nihai onayı verdi. Tasarı, ABD Anayasa Mahkemesi'nin eşcinsel evliliklerin hukuki düzeyde tanınmasına verdiği desteği geri çevirebileceğinden kaynaklanan kaygılar nedeniyle hazırlanmıştı.

Kongre'den Eşcinsel Evlililiği Koruyan Tasarıya Onay
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:03 0:00


Temsilciler Meclisi'ndeki oylamada tasarı, 169'a karşı 258 oyla kabul edildi. Demokrat Partili Temsilciler Meclisi üyelerinin tamamı ve 39 Cumhuriyetçi Partili üye, tasarıya destek verdi. 169 Cumhuriyetçi Partili temsilci ise tasarı aleyhine oy kullandı. Tasarı, yasa olarak yürürlüğe girmesi için Demokrat Partili Başkan Joe Biden'ın imzasına sunulacak. Evliliğe Saygı Yasası olarak adlandırılan tasarı geçen ay da Senato'da onaylanmıştı.

Eşcinsel evliliği garanti altına almak için hazırlanan yasa tasarısı, hem LGBT hakları savunucuları hem de bazı dini örgütler ve Mormon Kilisesi (Church of Jesus Christ of Latter-day Saints) tarafından desteklenmişti. Yine de Amerika'daki çok sayıda dinci muhafazakar, Hıristiyanlık'ın kutsal kitabı İncil'e ters düştüğü gerekçesiyle eşcinsel evliliğe karşı çıkıyor.

Dar bir kapsamda kaleme alınan tasarı, Anayasa Mahkemesi'nin 2015 yılında, ülke genelinde eşcinsel evlilikleri yasallaştırmak için kabul ettiği, Obergefell v. Hodges olarak adlandırılan kararını güvence altına almayı amaçlıyor.

Tasarı, 1996 tarihli Evlilik Savunma Yasası'nı yürürlükten kaldırıyor. Bu yasa eşcinsel çiftleri sosyal güvenlik, vergi, yasal göçmenlik statüsü gibi birçok alanda federal haklardan yoksun bırakıyordu. ABD Anayasa Mahkemesi, 1967 yılında farklı ırklar arasındaki evliliklerin yasaklanmasının anayasaya aykırı olduğuna hükmetmişti.

Ancak yeni yasa, Anayasa Mahkemesi izin verdiği sürece eyaletlerin eşcinsel ya da ırklararası evlilikleri engellemesinin önünü kapatmıyor. Yasa ayrıca dini işyerleri ya da kurumların herhangi bir çifte ürün ya da hizmet satmak zorunda bırakılamayacağını garantiliyor ve bu kurumlara, eşcinsel evlilikleri tanımayı reddetmeleri durumunda, vergi muafiyeti statülerini ya da diğer haklarını koruyacakları garantisi sağlıyor.

Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, oylamadan önce yaptığı konuşmada, Amerika'da LGBT haklarına yönelik saldırıların arkasında olan "nefret dolu hareketi" kınadı.

Pelosi, yasanın, "aşırı sağcıların birbirini seven çiftlerin hayatlarını mahvetmesini ve ülke genelinde çocukların travmaya maruz kalmasını engelleyeceğini, zorluklarla elde edilen kazanımları geri getireceğini" söyledi.

Cumhuriyetçi Partili Temsilciler Meclisi üyesi Jim Jordan ise tasarının "tehlikeli olduğunu ve ülkeyi yanlış yöne ittiğini" kaydetti.

Tasarı, Senato'daki oylamada 36'ya karşı 61 oyla kabul edilmişti. Çoğu Cumhuriyetçi Partili senatör tasarıya karşı oy kullansa da 12 Cumhuriyetçi, Demokrat Parti safında yer almıştı.

Tasarının dini özgürlüklere açık koruma içermeyen daha geniş kapsamlı versiyonu, Ağustos ayında 435 sandalyeli Temsilciler Meclisi'nde kabul edilmişti. Tasarıya dün Demokrat Partili üyelerin dışında 47 Cumhuriyetçi Partili üye de destek vermişti. Ancak tasarının 100 sandalyeli Senato'dan geçirilmesi için gerken 60 oyun sağlanması, bunun için de Cumhuriyetçi Partili senatörlerin desteğinin alınması için yasa uyarınca dini gruplar aleyhine dava açılamayacağına ilişkin bir madde eklendi.

Tasarı, muhafazakar üye sayısı giderek artan Anayasa Mahkemesi'nin bir gün eşcinsel evliliklere izin veren hükmünü geri çevirebileceği ve ülke çapında bu evlilikleri tehlikeye atabileceği olasılığına karşı bir grup Demokrat ve Cumhuriyetçi Partili Senatör tarafından kaleme alınmıştı. Anayasa Mahkemesi, Haziran ayında, ülke genelinde kürtajı yasallaştıran 1973 tarihli yasayı geri çevirmişti.

Anayasa Mahkemesi'nin muhafazakar çoğunluğu, Pazartesi günü, Hıristiyan bir internet sitesi tasarımcısının eşcinsel çiftlere hizmet vermeyi reddetme hakkı olduğuna hükmetmeye hazır görünüyordu. Mahkemenin liberal yargıçlarıysa bu kararın, bazı işyerlerinin anayasal ifade özgürlüğü güvencelerine dayanarak ayrımcılık yapmasının önünü açabileceğini savundu.

Amerika Nüfus Sayımı Dairesi'ne göre Amerika'da yasal olarak evli olan 568 bin eşcinsel çift yaşıyor.

STÜDYO VOA

BM’den Gazze’de ‘kıtlık’ uyarısı – 18 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG