Erişilebilirlik

ABD: "Kuzey Kore Rusya’ya Top Mermisi Gönderiyor"


Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Sözcüsü John Kirby
Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Sözcüsü John Kirby

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Sözcüsü John Kirby, Kuzey Kore'nin Ukrayna'daki savaş için Rusya'ya gizlice "önemli sayıda" top mermisi tedarik ettiğini gösteren bilgilere sahip olduklarını açıkladı.

Kirby düzenlediği çevrimiçi brifingde, Kuzey Kore'nin sevkiyatları Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkeleri üzerinden yaparak gizlemeye çalıştığını söyledi.

"Emareler Kuzey Kore'nin gizlice tedarik yaptığı yönünde ve sevkiyatların yerine ulaşıp ulaşmadığını görmek için izleyeceğiz" diyen Kirby, Washington'un sevkiyatlarla ilgili yükümlülükler konularında Birleşmiş Milletler'e danışacağını da belirtti.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Sözcüsü, "Önemsiz sayıda mermi değil. Ancak savaşın ivmesini değiştirecek miktarda olduklarına inanmıyoruz. Kesinlikle pek çok müttefikimiz ve ortağımızla birlikte Ukraynalılar’a sağlamaya devam edeceğimiz imkanlar konusunda hesaplarımızı değiştirmeyecek" dedi.

Kuzey Kore Eylül ayında yaptığı açıklamada Rusya'ya hiçbir zaman silah ya da mühimmat sağlamadığını ve bunu yapmayı planlamadığını belirtmiş, ABD'yi "çenesini kapalı tutması" ve ülkenin imajını "lekelemeyi" amaçlayan söylentileri yaymayı bırakması konusunda uyarmıştı.

Kirby ayrıca, ABD'nin Rusya'nın nükleer silah kullanma hazırlıkları yaptığına dair herhangi bir işaret görmediğini söyledi.

Kirby, "Rusya'nın potansiyel nükleer silah kullanımına ilişkin yorumlarının son derece endişe verici olduğu konusunda en başından beri nettik ve bunları ciddiye alıyoruz. Bu konuyu elimizden geldiğince izlemeye devam ediyoruz ve Rusya'nın böyle bir kullanıma hazırlandığına dair hiçbir belirti görmüyoruz" şeklinde konuştu.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price da bugün gazetecilere yaptığı açıklamada, ABD'nin Kuzey Kore'nin Rusya'ya yaptığı askeri yardımlara karşı kullanılabilecek ilave araç ve yetkileri inceleyeceğini söyledi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG