Erişilebilirlik

ABD Mahkemesi Kaşıkçı Davasını Düşürdü


ABD’de federal bir mahkeme, Cemal Kaşıkçı’nın ölümüyle ilgili Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman’a karşı açılan davayı “Biden’ın dokunulmazlık sağladığını” gerekçe göstererek düşürdü.

Dava, 2018’de İstanbul’daki Suudi Arabistan Başkonsolosluğu’nda öldürülen gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın nişanlısı Hatice Cengiz tarafından açılmıştı. Cengiz, Kaşıkçı’nın ölümünden Muhammed Bin Selman’ı sorumlu tutan ve yargılanmasını talep eden bir dava açmıştı.

Ancak Washington’daki bölge mahkemesi hakimi John Bates, “davayı devam ettirmeye ne kadar istekli olsa da Biden yönetiminin kararına karşı başka bir seçeneğinin bulunmadığını” söyledi. 25 sayfalık gerekçeli kararda davanın düşürülmesiyle ilgili olarak Bates, şu açıklamayı yaptı:

“Hem Bin Selman’ın görevlendirildiği şartlar hem de Kaşıkçı cinayetindeki rolüyle ilgili güvenilir iddialar sebebiyle mahkemenin bu konudaki endişelerine rağmen ABD yönetimi, mahkemeye prensin dokunulmaz olduğunu iletmiştir.”

ABD Adalet Bakanlığı avukatları, Kasım ayında mahkemeye gönderdikleri belgede Suudi Arabistan Veliaht Prensi'nin “Yabancı bir hükümetin mevcut başkanı olarak, ABD mahkemelerinde dokunulmazlığı olduğunu" bildirdi.

Mahkeme de bunun üzerine yönetiminin verdiği dokunulmazlık kararının mahkemeden daha üstün olduğu gerekçesiyle davayı düşürmüş oldu.

Kaşıkçı’nın nişanlısı Hatice Cengiz ise o dönem Veliaht Prens'in başbakan ilan edilmesi nedeniyle alınan dokunulmazlık kararı için "Cemal bugün bir kez daha öldü” demişti.

Muhammed Bin Selman, daha önce yaptığı açıklamalarda, Cemal Kaşıkçı’nın kendisinin talimatıyla öldürüldüğü iddialarını reddetmişti. Ancak daha sonra Selman, cinayetin kendisinin bilgisi dahilinde işlendiğini kabul etmişti.

Cemal Kaşıkçı, Ekim 2018’de Suudi Arabistan’ın İstanbul Başkonsoluğu binasına girdikten sonra bir daha dışarı çıkmamış ve Kaşıkçı’nın içeride öldürüldüğü ortaya çıkmıştı.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG