Erişilebilirlik

ABD Maslahatgüzarı Dışişleri Bakanlığı’na Çağırıldı


Türk Dışişleri Bakanlığı, ABD Maslahatgüzarı’nı çağırarak Amerikan Büyükelçiliği tarafından dün Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) lideri Devlet Bahçeli’yle ilgili tartışmalı bir Twitter mesajının beğenilmesi konusunda açıklama yapmasını istedi.

ABD Büyükelçiliği tarafından beğenilen Twitter paylaşımında sağlık sorunu nedeniyle hastaneye kaldırılan Devlet Bahçeli için “Türkiye halkları Bahçelisiz siyaset dönemine hazır olmalı” deniyordu. Bu Twitter mesajını paylaşan Ergun Babahan, FETÖ soruşturmasında firari durumda bulunuyor.

ABD’nin Ankara Büyükelçiliği’nin yanlışlıkla beğenildiğini vurgulamasına rağmen Babahan’ın tweetindeki MHP Lideri Bahçeli’nin sağlığıyla ilgili olumsuz yöndeki ifadeleri dolayısıyla ABD ve ABD Elçiliği sosyal medyada hedef haline geldi.

ABD Ankara Büyükelçiliği tarafından dün gece geç saatte yapılan açıklamadaysa, “Bugün büyükelçiliğimizin Twitter hesabından ilgisiz bir mesaj yanlışlıkla beğenilmiştir. Söz konusu hatadan ve yaratmış olabileceği karışıklıktan dolayı özür diliyoruz” denildi. Ayrıca sosyal medya paylaşımına yapılan beğeni de bu açıklamanın ardından kaldırıldı.

Yine ABD Ankara Büyükelçiliği tarafından bugün yapılan ikinci bir paylaşımdaysa "Dün Twitter hesabımızda gerçekleşen hatadan dolayı özür dileriz. Ergun Babahan ile bir ilişiğimiz olmadığı gibi, attığı tweet’in içeriğini de onaylamıyoruz ve kabul etmiyoruz. Söz konusu hatadan üzüntü duyduğumuzu bir kez daha ifade ediyoruz" denildi.

Tartışma iki NATO müttefikinin ilişkilerinde iniş ve çıkışların hakim olduğu bir dönemde yaşanıyor. Türkiye’nin Suriye’nin kuzeydoğusuna operasyon uyarılarının arttığı son günlerde Ankara, Washington’u burada birlikte oluşturulacak bir güvenli bölge için yapılan çabaları engellemekle suçluyor.

Türkiye-ABD ilişkileri son yıllarda bir dizi konu nedeniyle baskı altında. Bunlar arasında Türkiye’nin Rus füze savunma sistemi S-400 alımı, iki ülkenin Suriye politikalarındaki görüş ayrılığı ve Türkiye’de bazı ABD konsoloslukları çalışanlarıyla Amerikan vatandaşlarının gözaltında tutulması geliyor.

MHP ve AKP geçen yıl yapılan seçimlerde ittifak kurarak mecliste çoğunluğu elde etmişti.

Dışişleri Bakanlığı'nın bugünkü açıklamasında ABD Maslahatgüzarı’ndan konuyla ilgili açık ve net bir izahat istendiği belirtildi.

AKP Sözcüsü Ömer Çelik de Twitter’da yaptığı açıklamada, "ABD Ankara Büyükelçiliği'nin sosyal medya hesabının, MHP Genel Başkanı Sayın Bahçeli'nin sağlığına ilişkin insani açıdan kabul edilemez, diplomatik teamüllere tamamen aykırı 'beğeni'sini şiddetle kınıyoruz” denildi.

Açıklamada “ABD Dışişleri Bakanlığının ve ABD Büyükelçiliğinin konuyu ciddi şekilde soruşturmasını ve gereğini yapmasını bekliyoruz” denilen açıklamada “Terör örgütleriyle bağlantılı kişiler bir büyükelçiliğin referansı olamaz” ifadeleri kullanıldı.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Başkanı Fahrettin Altun da, ABD Elçiliği’ni eleştirerek, ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan da söz konusu beğeni yanlışlığıyla ilgili elçilikte kim sorumluysa gereğinin yapılmasını talep etti. Altun, İngilizce yaptığı paylaşımda, ABD Elçiliği’nin Türkiye’nin iç işlerine karışmaması gerektiğini de ifade etti.

MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın ise dün gece Twitter’dan yaptığı açıklamada, Bahçeli’nin sağlığına kavuştuğunu belirtti.

Yalçın “MHP Lideri Devlet Bahçeli sağlığına kavuşmuştur; önümüzdeki hafta partimizin başında olacaktır” ifadelerini kullandı.

Babahan daha önce Kılıçdaroğlu mesajıyla tepki çekmişti

Babahan, geçmişte AKP’nin iktidara gelmesi sonrasında 2002’de Sabah gazetesinde genel yayın yönetmenliği, ardından Star gazetesinde köşe yazarlığı yaptı, bu yıllarda TRT’de yorumcu olarak görev aldı. Sonrasında 2012 yılında o dönemki futboldaki şike meselesiyle ilgili sosyal medya paylaşımlarıyla Fethullah Gülen cemaatini hedef aldığı gerekçesiyle görev aldığı medya kuruluşlarında işten çıkartıldı. Sonrasında bu cemaat yapılanmasıyla yakınlaştığı vurgulanan Babahan, Ekim 2014 sonrasında Millet gazetesinde köşe yazarlığı yapmaya başladı. Darbe girişimiyle birlikte İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hakkında yakalama kararı alınan Babahan, Türkiye’de “FETÖ firarisi” olarak aranan bir isim.

Babahan, daha önce de CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun yaşamıyla ilgili tehdit içerikli Twitter mesajıyla tepki çekmişti. Babahan, Kılıçdaroğlu’na yönelik terör örgütü PKK’nın suikast girişimi üzerine 25 Ağustos 2016’da "Faşizme destek veren herkes bedelini ödeyecektir. Buna Kılıçdaroğlu da dahil. Bu henüz başlangıç...” mesajını paylaşmıştı. Kılıçdaroğlu, o gün Artvin’de Şavşat’tan Ardanuç’a gidişi sırasında, beraberindeki partililerle birlikte aracında silahlı saldırıya maruz kalmıştı. Saldırı sırasında 24 yaşındaki Jandarma er Fatih Çaybaşı hayatını kaybetmişti.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG