Erişilebilirlik

ABD'nin Dört Bir Yanında Polis Şiddeti Protestoları


ABD’de 29 yaşındaki siyahi Tyre Nichols’ın, Tennessee eyaletinin Memphis kentinde 7 Ocak’ta beş siyahi polis tarafından gözaltına alınırken uğradığı şiddet sonucu ölümünün ardından polis kamerası görüntüleri, dün akşam 19:00’da kentin emniyet müdürlüğü tarafından yayınlandı.

Beş siyahi polisin dört dakika içinde dokuz farklı darbesiyle ağır yaralanan daha sonra da yaşamını yitiren Nichols’a yönelik ölümcül polis şiddetinin görüntülerinin yayınlanması sonrasında ABD genelinde protesto gösterileri düzenlendi.

Nichols'ın ailesi, protestoculara seslerini "barışçı eylemlerle" duyurma çağrısı yaptı.

Memphis'in yanı sıra New York, Los Angeles, Philedelphia, Boston dahil birçok kentte, yayınlanan video sonrasında yüzbinler polis şiddetini protesto etti. New York Belediye Başkanı Eric Adams eski bir polis olarak yayınlanan videoda gördüklerini irkilerek izlediğini söyledi.

ABD Bir Kez Daha Polis Şiddetiyle Sarsıldı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:59 0:00

ABD Başkanı Joe Biden da yaptığı açıklamada, videoyu izlediğinde son derece acı hissettiğini ve öfkelendiğini dile getirdi. Hem Başkan Biden hem de Tyre Nichols'ın ailesi protestoların barış içerisinde olması ve şiddet olaylarına dönüşmemesi çağrısında bulundu.

ABD'de Binlerce Kişi Polis Şiddetine Karşı Eylemde
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:00:59 0:00

Yetkililer ülke genelinde haftasonu boyunca çok sayıda geniş çaplı protesto eylemi olmasını bekliyor. Bu sebeple birçok noktada güvenlik önlemleri arttırılıyor. Dün akşam New York'ta ünlü Times Meydanı'nda düzenlenen gösterilerde polis 3 kişiyi gözaltına aldı.

Boston'da Polis Şiddetine Karşı Protesto
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:04 0:00

Memphis kentinde bugün öğleden sonra okullar tatil edilirken Cumartesi günü yapılacak etkinlikler de iptal edildi. 628 bin nüfusa sahip Memphis şehrinin yüzde 65'i siyah Amerikalılar’dan oluşuyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG