Erişilebilirlik

'ABD’nin Dünyayı Pervasızca Tehdit Etmeye Hakkı Yoktur'


ABD’nin Dünyayı Pervasızca Tehdit Etmeye Hakkı Yoktur
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:04 0:00

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu’ndaki Kudüs oylaması öncesinde ABD’nin sergilediği tavrı eleştirdi ve “Beyaz Saray telefonların başına geçti. Oradan bu ülkeleri tek-tek tehdit ettiler, açıktan tehdit ettiler. Hiçbir ülkenin, açık hukuksuzluk ve adaletsizlik örneği olan bu tür durumlarda, mali ve siyasi gücüne güvenerek, tüm dünyayı pervasızca tehdit etmeye hakkı yoktur” dedi.

Erdoğan, bu açıklamayı, AKP Genel Başkanı sıfatıyla Bakanlar Kurulu üyelerinin de hazır bulunduğu parti il teşkilatı toplantısında yaptı. Konuşmasında ABD’ye yüklenen Erdoğan, Ankara – Washington hattında ilişkilerde nasıl iyileşme sağlanabileceği konusuna da değindi. Erdoğan, Türkiye’nin hassasiyetlerine saygı gösterilmesi şartıyla ABD ile de bölgede birlikte çalışmaktan memnuniyet duyacaklarını söyledi.

Körfez ülkeleri arasında beraberlik sağlanmasına önem verdiklerine de işaret eden Erdoğan, Rusya ve İran ile kurdukları diyalog neticesinde Suriye ve Irak’ta durumun gittikçe kontrol altına alındığını anlattı.

Erdoğan, ABD’nin Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak ilan etmesini reddeden karar tasarısının BM Genel Kurulu’nda kabul edilmesinden duyduğu memnuniyetini yineledi. BM üyesi 196 ülke bulunduğunu anımsatan Erdoğan, “Biz ‘Dünya 5’ten büyüktür’ derken işte tam da bu durumu kastediyorduk. Buradan bir kez daha hatırlatıyoruz ki ‘Dünya 5’ten büyüktür’; hele hele 1’den haydi haydi büyüktür, 196 kez büyüktür” dedi.

Erdoğan, Donald Trump’ın tutumuna ilişkin şu eleştirileri dile getirdi: “Demokrasi tarihine affedilmez ve çok çirkin bir tespit olarak girecektir. ‘Ben güçlüyüm, benim nükleer başlıklı silahlarım var, benim her türlü uçaklarım var, bombalarım var’; (demek) size güç kazandırmaz. İşte yanınızda sadece İsrail’i bulursunuz veya işte ona benzer beş-altı tane ülkeyi bulursunuz, bununla beraber karşınızda 128 ülkenin dimdik ayakta durduğunu görürsünüz. Kaldı ki çekimser davranan veya katılmayanların da -bilesiniz ki -- onların da yeri büyük ihtimalle 128’in yanıdır. Çünkü bizim son ana kadar tespitimiz 160 ile 190 arası bir kabul oyunun çıkacağı istikametindeydi. Ama Beyaz Saray telefonların başına geçti, oradan bu ülkeleri tek-tek tehdit ettiler, açıktan tehdit ettiler. ‘Biz hem dolarları vereceğiz, işte hem milyon dolar vereceğiz, buna rağmen bizim karşımıza dikilecekler’ (dediler) İnsanoğlunun, hele hele devletlerin demokratik iradeleri ne zamandan beri paralarla satın alınmaya başlandı? Hiçbir ülkenin açık hukuksuzluk ve adaletsizlik örneği olan bu tür durumlarda mali ve siyasi gücüne güvenerek tüm dünyayı pervasızca tehdit etmeye de hakkı yoktur. Bu tür şantajlar, uluslararası sistemin omurgasını oluşturan BM gibi kurumların tüm ülkelerin iradesini yansıtma vasfına darbe vurmaktadır.”

BM Genel Kurulu’nun, ABD’nin tehditlerine rağmen onurlu duruş sergileyerek 128 kabul oyu ile Kudüs kararını kabul ettiğini hatırlatan Erdoğan, “Temenni ederim ki ABD, başını iki elinin arasına alır, bu durumu değerlendirir; ‘Dünya böyle düşünüyorsa, bu kadar ülke bu işe hayır diyorsa, demek ki bu ülkeler hiçbir zaman Kudüs’e gelmeyecek. Öyleyse bizim de bu attığımız yanlış adımdan geri dönmemizde fayda var’ (demesi gerekir)” dedi.

Filistinli protestoculara İsrail askerlerinin müdahalesini görüntüleyen fotoğrafları gösteren Erdoğan, “Şimdi bunlar terörist değil de kim terörist? Bize bazıları hukuk dersi vermek istiyor. İsrail terör devleti, zaten bunlar işgalci” ifadelerini kullandı.

Yıldırım: “ABD’ye açık bir mesajdır”

Başbakan Yıldırım da, “Bu, ABD’ye açık bir mesajdır. 'Ben yaptım oldu' anlayışının dünya düzeninde geçerli olmayacağı, güçlü olanın haklı değil, haklının güçlü olması gerektiği evrensel gerçeği bir kez daha Genel Kurul’da tecelli etmiştir. Ümit ederim ki Amerika Birleşik Devletleri yönetimi, alınan bu kararı, doğru okur ve yanlış verdiği bu karardan bir an önce vazgeçer. Çünkü İsrail-Filistin arasında yarım asra varan bu anlaşmazlık büyük acılara sebep olmuş. Artık bu acıların devam etmemesi gerekir” dedi.

Bölgede DEAŞ, PKK, PYD, YPG, El Nusra gibi örgütlerle mücadele sürerken, yeni bir çatışma ortamı yaratılmaması gerektiğini anlatan Yıldırım, Türkiye’nin, Kudüs meselesinde takipçi olmaya devam edeceğine de işaret etti.

CHP: “Karar, Trump’ın bombasının patlatılmamasına yol açar”

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da, TBMM’deki açıklamasında, BM’de dün çok önemli bir karar alındığını söyledi. Kılıçdaroğlu, “Bu karar Ortadoğu'nun barışı için son derece önemli. Ayrıca bu karar Trump'un pimi çekip Ortadoğu'nun kalbine koyduğu bombanın patlamamasına da yol açan bir karar. Bütün dünyanın bir anlamda, Filistin Devleti'nin kurulmasından yana tavır aldığı bir karar. Kudüs'ün bir kişinin iradesiyle başkent olabilecek türden bir yer olmadığının belirleyen bir karar. Bu kararın oluşmasına katkı veren herkese, kararın reddedilmesini sağlayan herkese yürekten teşekkür ediyorum.” dedi.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG