Erişilebilirlik

Rusya'dan ABD’nin Füze Savunma Stratejisine Eleştiri


Rusya, ABD Başkanı Donald Trump’ın dün Savunma Bakanlığı'nda (Pentagon) açıkladığı Amerika’nın yeni füze savunma stratejisine tepki gösterdi. Rusya Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada stratejinin uzayda tehlikeli bir silahlanma yarışına yol açacağı uyarısında bulunuldu.

ABD Başkanı Trump, ABD’yi hedef alan füzelerin tespit ve imhası için uzaya sensörlerin konuşlandırılması dahil bazı deneysel araştırmaların yapılmasını öngören stratejide Kuzey Kore, Rusya, Çin ve İran’ı tehdit olarak nitelemişti.

Rusya Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada ABD’nin yeni füze savunma stratejisi “agresif” olarak nitelendi, stratejinin halihazırda “hassas” olan uluslararası istikrara darbe vuracağı savunuldu.

Açıklamada, “ABD füze savunma stratejisinin uzay ayağının geliştirilmesine yönelik bölümden endişe duyduk. Bu fikirlerin uygulanması kaçınılmaz olarak uzayda bir silahlanma yarışına yol açacak, bunun da uluslararası güvenlik ve istikrar açısından olumsuz sonuçları olacaktır” denildi.

Rusya’nın açıklamasında ABD’nin füze savunma stratejisi, eski ABD Başkanı Reagan dönemindeki “Yıldız Savaşları” programının daha teknolojik hali olarak nitelendi, “ABD yönetimini bir kez daha düşünmeye çağırıyoruz” ifadesi kullanıldı.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Washington’a “çok geç olmadan nükleer silah yarışıyla ilgili Rusya’yla yapıcı diyaloğa girmesi” çağrısında bulundu.

STÜDYO VOA

İran’ın İsrail’e saldırması ABD’de nasıl yankılandı? – 15 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG