Erişilebilirlik

ABD'nin Ek Askerleri Afganistan'a Yardımcı Olacak mı?


ABD'nin Ek Askerleri Afganistan'a Yardımcı Olacak mı?
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:37 0:00

Amerika Savunma Bakanlığı, Afganistan'da son dönemde artan saldırıları önlemek üzere ülkeye 4 bin asker gönderiyor. Savunma Bakanı Jim Mattis, Afganistan'da yaşanan son durumu “Amerika Afganistan’da kaybediyor” sözleriyle yorumlamıştı. Mattis bu sözleri Savunma Bakanlığı’nın bütçesinin görüşüldüğü Senato oturumu sırasında dile getirdi.

Göreve gelmesinin üzerinden neredeyse 5 ay geçtikten sonra Trump yönetimi hala Afganistan’a istikrar getirebilmek için yeni bir plan üzerinde çalışıyor. Senato Silahlı Hizmetler Komisyonu bekledikleri planı Pentagon liderlerinden dinledi.

Mattis, Amerika’nın planın parçası olarak müttefiklerden güç aldığını ve bunun da uzun sürdüğünü söyledi. Afganistan’da 13 bin civarında NATO askeri bulunuyor. Daha fazlasını gönderme konusuysa değerlendiriliyor.

Mattis, savunma ekibinin şu anda uygulanan stratejiyi değiştirme ihtiyacında olduğunu belirtti. Yetkililer, şu andaki stratejinin Afganistan’ı Taliban’a karşı çıkmaza soktuğu konusunda uzlaşıyor: “Afganistan’da şu anda kazanmıyoruz ve bunu en kısa sürede düzelteceğiz.”

Mattis, kazanmayı, ‘Afgan hükümetinin düşman şiddetini yerel güvenlik güçlerinin mücadele edebileceği yönetilebilir bir seviyeye indirmesi’ olarak niteledi.

Mattis, Afganistan’da Afgan güçlerini eğitecek kadar az sayıda Amerikalı ve müttefik gücüne ihtiyaç olacağını da kaydetti.

STÜDYO VOA

ABD’nin inşa ettiği geçici liman üzerinden Gazze’ye yardım sevkiyatı başladı - 17 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG