Erişilebilirlik

ABD’de “olağanüstü kasırga sezonu” uyarısı


ABD’de meteoroloji yetkilileri, bu yıl Atlantik kasırga sezonunun “olağanüstü” şiddette geçeceğini tahmin ediyor.
ABD’de meteoroloji yetkilileri, bu yıl Atlantik kasırga sezonunun “olağanüstü” şiddette geçeceğini tahmin ediyor.

ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer Dairesi (NOAA), ülkede 1 Haziran'da başlayacak "olağanüstü" 2024 Atlantik kasırga sezonunda yedi büyük kasırganın oluşabileceği uyarısında bulundu.

NOAA’nın tahminleri, 2005 yılında yaşanan ve rekor düzeyde yıkımla gelen Katrina ve Rita kasırgaları öncesinde yayınlanan tahminlerin de ötesine geçti. Uzmanların Mayıs ayı tahminlerine göre, bu yılın kalan aylarında 4 ila 7 arasında büyük kasırga bekleniyor.

NOAA yöneticisi Rick Spinrad, bu doğa olaylarının beklenen 17 ila 25 tropik fırtınadan kaynaklanabilecek sekiz ila 13 kasırga arasında yer aldığını söyledi.

Ortalama bir kasırga sezonunda, saatteki rüzgar hızı en az 63 kilometre olan 14 adlandırılmış fırtına oluşuyor. Bunlardan 7’si ortalama olarak saatte 119 kilometre rüzgar hızıyla gelen kasırgalar iken, 3’ü ise rüzgar hızının saatte 178 kilometreye ulaştığı ‘şiddetli’ kasırgalar olarak sınıflandırılıyor.

Uzmanlar, ılık deniz sıcaklıkları ve düşüşte olan rüzgar kırılması koşullarının bu yıl, kasırga sezonunun zirvesi olan Ağustos ve Eylül aylarında daha fazla ve daha güçlü fırtınalara neden olmasının beklendiğini söyledi.

Meteoroloji şefi Matthew Rosencrans, başkent Washington’da düzenlenen ve sanal ortamda yayınlanan bir basın toplantısında, "Bu tahmin 2005'ten daha yüksek aralıklara sahip" dedi ve "Bunlar şimdiye kadar tahmin ettiğimiz en yüksek aralıklar" diye ekledi.

2023 yılı, 7 kasırga ve 20 adlandırılmış fırtına arasında 3 büyük kasırga ile, 1950'den bu yana en yüksek dördüncü sayıda adlandırılmış fırtınanın yaşandığı yıl oldu. Bunlar arasında en zarar verici olan Idalia kasırgası geçen yıl, Florida'nın batı kıyılarını yerle bir etmiş ve kategori 3 kasırga olarak karaya ulaşmıştı.

NOAA'nın tahmini, sahil kesimlerinde yaşayanlar ve enerji şirketleri tarafından yakından izlenen tahminler arasında.

Colorado Eyalet Üniversitesi'nin Nisan ayında yayınladığı ve yaygın olarak izlenen tahmininde, 23 tropik fırtına projeksiyonunun bir parçası olan toplam 11 kasırgadan 5’inin ‘şiddetli kasırga’ olarak sınıflandırılacağı öngörülmüştü.

Özel hava tahmin kuruluşu AccuWeather da, 30 Kasım'a kadar sürecek olan 2024 kasırga sezonunda yüzde 10-15 ihtimalle 30 veya daha fazla fırtına görülebileceğini açıkladı.

Forum

STÜDYO VOA

Eylem Tok ve oğlu Boston’da gözaltına alındı – 14 Haziran
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG