Erişilebilirlik

ABD Ordusundan Çalışmalara Helikopterli Destek


WASHINGTON - ABD ordusu Türkiye’de depremden sonra arama-kurtarma çalışmalarına destek kapsamında askeri kabiliyetleri hazır konuma getirdi. ABD Avrupa Kuvvetleri Komutanlığı (EUCOM) yardım görevlileri ve yaralıların İncirlik’ten kalkan helikopterlerle taşındığını belirtti.

ABD Avrupa Komutanlığı’ndan (EUCOM) yapılan yazılı açıklamada, Amerikan ordusunun, Türk hükümeti tarafından talep edilen yardımı desteklemek üzere ihtiyaç duyulan ekipman ve kabiliyetin sağlanması için hızlı harekete geçmesi amacıyla İncirlik Üssü’ne bir ekibin ulaştığı belirtildi.

“Yaralı siviller helikopterlerle taşındı”

ABD Avrupa Komutanlığı, İncirlik Hava Üssü’nde bulunan ABD ordusuna ait döner kanatlı uçakların 7 Şubat’ta ilk yardım görevlilerini depremden en çok etkilenen yerlere taşımaya başladığı belirtildi.

8 Şubat’ta da UH-60 Black Hawk helikopterlerin yaralı sivillerin bölgedeki bir sağlık merkezine sevk ettiği kaydedildi.

“İncirlik yardım akışında önemli bir merkez”

EUCOM’dan yapılan açıklamada, İncirlik Hava Üssü’nün insani yardım akışında önemli bir merkez görevi gördüğü ifade edildi.

ABD Hava Kuvvetleri mensuplarının da küresel müttefik ve ortaklardan gelen tonlarca ağırlıktaki yardımların indirilmesinde Türk güçlere destek verdiği ifade edildi.

ABD Avrupa Komutanlığı (EUCOM), daha fazla sayıda Blackhawk ve CH-47 Chinooks helikopterlerinin İncirlik’e gönderildiğini ve helikopterlerin Türkiye’den gelebilecek talepleri desteklemek üzere olası görevler için hazır tutulduğu kaydedildi.

Uçak gemisi hazır bekliyor

Açıklamaya göre, şu anda Doğu Akdeniz’de bulunan George Herbert Walker Bush Uçak Gemisi Grubu’nun 7 Şubat itibariyle lojistik destek, tıbbi yardım ve hava nakliye desteği vermek üzere hazır.

Nimitz sınıfı George H. W. Bush uçak gemisinin geçtiğimiz günlerde en son Akdeniz’in en büyük limanlarından biri olan Yunanistan’ın Pire Limanı’na uğradığı biliniyor.

ABD’nin aynı uçak gemisi grubuna ait destroyeri USS Nitze de 8 Şubat günü Gölcük’ten ayrılmıştı.

ABD Avrupa Kuvvetleri Komutanı General Christopher Cavoli, “Müttefik ya da ortak bir ulus hesaplanamaz felaket anları ve trajik can kaybı yaşadığında, ABD bu ülkenin ihtiyaçlarına hızla yanıt verme konusunda bir dakika bile tereddüt etmez” dedi.

Amerikalı komutan, “arama ve kurtarmadan tıbbi desteğe ve insani yardıma kadar komutanlığımız Türk hükümetinin talep ettiği yardımı sağlamak için ABD hükümetinin diğer kurumlarıyla birlikte çalışıyor” ifadelerini kullandı.

Koordinasyondan Deniz Piyade Tuğgeneral Andrew Priddy sorumlu

Türkiye’deki yardım görevi ABD Avrupa ve Afrika Donanma Kuvvetleri tarafından yürütülüyor.

EUCOM’dan yapılan açıklamada, koordinasyon çabalarını yönetmek üzere Deniz Piyade Tuğgeneral Andrew Priddy’nin 9 Şubat’ta Türkiye’ye ulaştığı belirtildi.

ABD’nin Avrupa Komutanlığı Amerika’nın Avrupa, Asya’nın bazı bölgeleri, Ortadoğu ve Atlantik Okyanusu’ndaki askeri operasyonlarından sorumlu.

64 binden fazla askeri ve sivil personele sahip olan ABD Avrupa Komutanlığı NATO müttefikleriyle de yakın çalışıyor.

  • 16x9 Image

    Begüm Dönmez Ersöz

    Begüm Dönmez Ersöz medyadaki kariyerine 2006’daki İsrail-Lübnan savaşı sırasında CNN Türk’te simultane tercüman ve muhabir olarak başladı. 2014-2018 yılları arasında dış haber müdürü olarak görev yaptığı kanalda dış politika ve uluslararası diplomasiye ilişkin haberler hazırladı, özel röportajlar yaptı. IŞİD’le mücadele operasyonları döneminde çatışma bölgeleri dahil sahadaki ekibi yönlendirdi, ABD’de başkanlık seçimleri gibi özel yayınları yönetti. Merkezi Atlanta’da bulunan CNN’in editoryal, liderlik ve dijital gazetecilik programlarına katıldı. Boğaziçi Üniversitesi’nin gururlu mezunlarından. Begüm Dönmez Ersöz 2018’de göreve başladığı VOA Türkçe’de ABD dış ve iç siyasetinden uluslararası diplomasiye uzanan geniş bir alanda haber, röportaj ve yayın yapıyor. VOA Türkçe’nin Beyaz Saray ve Kongre muhabirliği görevini yürütüyor. Simultane çeviri ve gazetecilik becerilerini aynı potada eritebildiği bir işi olduğu için mutlu.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG