Erişilebilirlik

ABD'den Suriye'de Türkiye Sınırı Yakınında Operasyon


Arşiv foto
Arşiv foto

ABD Özel Kuvvetleri, Suriye’nin kuzeybatısında Türkiye sınırına yakın bir bölgede terör gruplarına karşı bir operasyon düzenledi. ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) tarafından yapılan açıklamada operasyonun başarılı geçtiği ve herhangi bir kayıp olmadığı belirtildi. Ancak Pentagon, operasyona ilişkin ayrıntılı bilgi paylaşmadı.

Suriye Sivil Savunma grubu, yaptığı açıklamada, operasyonda 6'sı çocuk 13 kişinin öldüğünü açıkladı.

Suriye’nin kuzeybatısında Atmeh kasabasındaki grupların Suriye hükümet güçleriyle girdikleri çatışmalarda sivil kayıplar olduğu haber veriliyordu. Bölgeye ABD askerlerinin düzenlediği operasyonda, El Kaide bağlantılı cihatçı grupların hedef alındığı belirtiliyor.

Pentagon Basın Sözcüsü John Kirby, konuya ilişkin açıklamasında “ABD Merkez Komutanlığı idaresindeki özel kuvvetler bu akşam Suriye’nin kuzeybatısında terör karşıtı bir operasyon düzenledi. Görev başarıyla tamamlandı. ABD kuvvetlerinden herhangi bir can kaybı ya da yaralanma olmadı. Daha fazla bilgi geldikçe sizinle paylaşacağız” dedi.

Bölgede yaşayanlar, operasyonun gece yarısı yapıldığını ve Türkiye sınırına yakın bir alanda gerçekleştiğini söyledi. Bölgede yaşadıkları yerleri terk eden ve kamplarda yaşayan Suriyeliler'in yoğun olarak bulunduğu belirtiliyor.

ABD kuvvetlerinin çatışmaya girdiği gruptan can kaybı olup olmadığı bilinmezken bölge halkı, uzun süre ağır silahlarla çatışmalar olduğu bilgisini verdi.

Görgü tanıklarından biri, çatışmada çok sayıda kişinin öldüğünü, çatışmanın hedefindeki çok katlı binalardan birinden aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu en az 12 kişinin cansız bedenlerinin çıkarıldığını gördüğünü söyledi.

Bölgede yaşayanlar ayrıca Atmeh kasabası yakınlarına çok sayıda helikopter indiğini ve operasyonun başlamasıyla birlikte cihatçıların kaldıkları yer olarak bilinen bir evin yakınlarında büyük bir patlama olduğunu söyledi.

Merkezi Washington'da bulunan düşünce kuruluşu Ortadoğu Enstitüsü'nden uzman Charles Lister, bölge halkından aldığı bilgilere göre çatışmaların iki saatten fazla sürdüğünü ve operasyonun büyük ve kapsamlı olduğunu belirtti. Lister’a göre bu, IŞİD lideri Bağdadi’nin öldürülmesinden bu yana düzenlenen en büyük operasyon olabilir. Bağdadi, 2019 yılında Suriye’nin kuzeybatısında düzenlenen bir operasyonla öldürülmüştü.

Bölge halkı, helikopterlerin havalanmasıyla birlikte operasyonun sona erdiğini, ancak halen bölge üzerinde insansız hava araçlarının uçtuğunun görüldüğünü belirtiyor.

Bölgedeki ABD askerleri, zaman zaman IŞİD’in kalıntıları olarak görülen cihatçı gruplara yönelik nokta operasyonlar düzenlemeye devam ediyor.

STÜDYO VOA

BM Genel Kurulu’ndan Filistin’le ilgili olumlu karar – 10 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG