Erişilebilirlik

ABD’de Perakende Satışlarda 11 Ayın En Büyük Gerilemesi


ABD’de perakende satışlar Kasım ayında beklentilerin üzerinde düştü. Perakende satışlarda son 11 ayın en büyük düşüşü görülmesine rağmen istihdam piyasasının halen daha güçlü seyrettiği görülüyor. Geride bıraktığımız hafta da işsizlik maaşı başvurusunda bulunanların sayısının düşmesi dikkat çekti.

ABD Ticaret Bakanlığı tarafından açıklanan verilere göre, Kasım ayında perakende satışlar binde 6 oranında düştü. Reuters haber ajansının anketine katılan ekonomistler perakende satışların binde 1 oranında gerileyeceğini tahmin ediyorlardı.

ABD’de Perakende Satışlarda 11 Ayın En Büyük Gerilemesi
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:24 0:00

Uzmanlar, geçen ay satışlardaki düşüşlerin nedenleri olarak halkın yılbaşı dönemi alışverişlerini Kasım ve Aralık yerine Ekim ayında yapmayı tercih etmeleri ve ayrıca otomobil piyasasındaki araç sıkıntısını gösteriyorlar.Bu noktada elindeki stokları tüketmeye çalışan satıcıların erken indirim kampanyaları yapmasının da etkileri olduğu değerlendiriliyor.

Yüksek enflasyon ve artan faiz oranları hane halkı bütçelerini zorlasa da güçlü işgücü piyasası sayesinde tüketici harcamaları dirençli kalmaya devam ediyor.

Tüketiciler satın alımları finanse etmek için tasarruflarını da azaltıyor. Tasarruf oranı Ekim ayında yüzde 2,3 ile 2005 Temmuz ayından bu yana en düşük seviyede gerçekleşti.

Otomobil, yakıt, inşaat malzemeleri ve gıda hizmetleri hariç tutulduğunda perakende satışlar geçen ay binde 2 geriledi. Ekim ayına ilişkin veriler, çekirdek perakende satışların daha önce bildirildiği gibi binde 7 yerine binde 5 arttığını gösterecek şekilde daha düşük seviyede revize edildi.

İşsizlik maaşı başvuruları geriledi

İş gücü piyasasındaki genel durumu gösteren en önemli gösterge olan işsizlik maaşı başvurularında 10 Aralık haftasında gerileme görüldü.

Geçen hafta ABD genelinde işsizlik maaşı başvurusunda bulunanların sayısı 20 bin kişi azaldı ve 211 bine geriledi. Tahminler 230 binin üzerinde olacağı şeklindeydi.

Başvuruların azalması ABD’de Merkez Bankası’nın (FED) faiz artışlarına rağmen halen daha güçlü seyretmeye devam eden bir istihdam piyasası olduğunu ortaya koyuyor.

Ülke genelinde tatil sezonu olmasıyla birlikte firmaların kapanması ya da daha az çalışan istihdam etmeye başladığı bir dönem olması sebebiyle işsizlik maaşı başvurularının daha yüksek olması bekleniyordu.

ABDde İşsizlik Maaşına Başvuranların Sayısı Arttı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:57 0:00

ABD’de halen toplam işsizlik maaşı alanların toplam sayısı da 1,6 milyon civarında seyrediyor. Ülkede son açıklanan verilere göre işsizlik oranı 3,7 civarında.

FED Başkanı Jerome Powell da son olarak yaptığı açıklamada, istihdam piyasasının güçlü seyrettiğine işaret etti. Ekim ayı verilerine göre ABD’de her bir işsize karşılık 1,7 boş pozisyon bulunuyor.

STÜDYO VOA

El Chapo’nun oğluna Teksas’ta baskın – 26 Temmuz
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG